Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Europas jakt på litium oroar bybor i Portugal

Europa behöver litium för att snabba på övergången till förnybar energi och batteridrivna bilar – och minska beroendet av ryska fossila bränslen. Men i Portugal, där flera gruvor planeras, kokar lokalbefolkningen av missnöje.
Portugal • Publicerad 1 maj 2022
Litium är en viktig komponent i tillverkningen av elbilsbatterier. Arkivbild.
Litium är en viktig komponent i tillverkningen av elbilsbatterier. Arkivbild.Foto: Koji Sasahara/AP/TT

Grönskande kullar och körsbärsträd omger den sömniga staden Fundão i centrala Portugal – ett av sex områden som landets regering tidigare i år godkände för utvinning av litium. Men gruvplanerna väcker missnöje hos en del boende i Fundão och i andra lokalsamhällen i Portugal där man oroar sig för att utvinningen ska skada miljön och närliggande gårdar och ställa till problem för möjligheterna till försörjning.

– Jag är rädd för vad det här projektet ska leda till, säger Aníbal Cabral, chef för en lokal jordbruksorganisation i Fundão, till nyhetssajten Politico.

Annons

– Gruvdriften riskerar att utarma och förorena vattenreserver och skulle leda till bullerföroreningar och damm.

Infekterad debatt

Regeringsföreträdare slår dock tillbaka mot kritiken och hävdar att att den offentliga debatten har infekterats av gruvmotståndare som sprider felaktig information.

Lokala röster påpekar dock att missnöjet i många fall inte bottnar i en kritik mot själva litiumbrytningen i sig utan i att de styrande i Lissabon inte genomför gruvprojekten i tillräckligt samråd med direkt berörda på lokal eller kommunal nivå.

33-åriga Artur Trindade bor i Pêro Viseu, en by med 700 invånare som snart kan få en ny litiumgruva. Han hoppas att den ska fungera som en vitamininjektion i området och i grannbyn Capinha håller prästen João Marçalo med.

– Vi behöver folk här, säger han till Politico.

Behovet ökar

Storsatsningar på batterifabriker, exempelvis i Sverige, kommer att kräva mycket el och metaller, i synnerhet litium som används i laddningsbara batterier, för att lagra förnybar energi och i elbilar.

Det är en viktigt pusselbit i energiomställningen och för EU:s mål att bli klimatneutralt till 2050. För att lyckas skulle man i EU behöva använda 18 gånger mer litium till 2030 och nästan 60 gånger mer till 2050, enligt beräkningar.

I nuläget är dock EU starkt beroende av import av litium från länder utanför unionen – som Australien, Chile och USA. På den globala marknaden är också Kina en viktig spelare som står för nästan 70 procent av tillverkningen av litiumjonbatterier.

"Betydande potential"

Med fler gruvor på europeisk mark hoppas EU i framtiden kunna minska sårbarheten och beroendet av andra länder.

– Även om EU kommer att fortsätta sina odla sina internationella partnerskap finns betydande litiumutvinningspotential inom våra gränser och exploateringen kan skapa tusentals jobb, sade en talesperson för EU-kommissionen nyligen till Euronews.

– Att utveckla lokala litiumbrytnings- och bearbetningsverksamheter kommer inte bara att stärka vår strategiska autonomi och vår ekonomi. Det gör det också möjligt för oss att bättre övervaka och begränsa miljöpåverkan från gruvindustrin, som är mycket svårare att kontrollera utanför EU:s gränser.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons