Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Iranier i Danmark spionerade för Saudiarabien

Tre exiliranier i Danmark döms för att ha spionerat för saudiarabisk räkning. Männen har enligt rätten ledande positioner i separatiströrelsen ASMLA och döms även för att ha främjat terrorism.
Danmark • Publicerad 4 februari 2022
Polis patrullerar utanför domstolen i Roskildes specialbyggda rättssal där domen meddelades under fredagen.
Polis patrullerar utanför domstolen i Roskildes specialbyggda rättssal där domen meddelades under fredagen.Foto: Claus Bech/AP via Ritzau/TT

Männen, som är 40, 42 och 51 år gamla, greps i Ringsted utanför Köpenhamn, i februari 2020.

Separatiströrelsen ASMLA har kopplingar till Saudiarabien och representerar en arabisk minoritet i främst iranska Khuzestanprovinsen, där de kämpar för självständighet. Gruppen har terrorklassats av den iranska regimen och anklagas bland annat för att ligga bakom en attack mot en iransk militärparad 2018, då minst 25 personer dödades.

Annons

Det är genom att ha stöttat en väpnad kamp mot den iranska regimen som männen gjort sig skyldiga till terrorrelaterade brott, enligt domstolen i Roskilde. De ska bland annat ha främjat attacker, gett instruktioner via telefon och haft möten med saudiska tjänstemän. De har också tagit emot stora mängder pengar, motsvarande över 40 miljoner kronor, från saudisk underrättelsetjänst.

Straffen kommer att meddelas vid ett senare tillfälle, men männen, som förnekar brott, riskerar upp till tolv års fängelse.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons