Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Expert efterlyser belägg för rysskopplingar

Socialdemokraternas utspel om att SD kan utgöra en säkerhetsrisk för Sverige förvånar Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert på Utrikespolitiska institutet.
Politik • Publicerad 2 september 2022
Jan Hallenberg är inte övertygad om SD:s ryska kopplingar. Arkivbild.
Jan Hallenberg är inte övertygad om SD:s ryska kopplingar. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Han säger att han inte tagit del av några belägg eller någon övertygande bevisning om SD som ett säkerhetshot.

– Att de skulle vara allierade med ryssarna är väldigt allvarliga anklagelser som man måste ha tydliga bevis för. Det krävs ett mönster av upprepade, väl belagda samarbeten med ryska intressen, och det tycker jag inte att man har sett.

Annons

De båda S-ministrarna Peter Hultqvist och Anders Ygeman pekade bland annat på en SD-ledamot i försvarsutskottet som i våras delade rysk desinformation och den tidigare SD-tjänstemannen Egor Putilov som av säkerhetsskäl stängdes av från riksdagen.

"Olyckliga exempel"

De hävdade också att SD röstat för ryska intressen i EU-parlamentet, och framhöll att partiledaren Jimmie Åkesson en vecka före det att Ukrainakriget bröt ut inte kunde välja mellan USA:s president Biden och Rysslands Vladimir Putin.

– Det är olyckliga exempel och det har förekommit enstaka personer som varit tveksamma. Men det är en annan sak att säga att det är nån sorts strategi eller övergripande inställning, säger Jan Hallenberg.

Han påpekar samtidigt att han själv inte undersökt saken närmare utan bara vet vad som rapporterats i medierna.

Svårare utesluta

SD har släppts in i riksdagens försvars- och utrikesutskott, utrikesnämnden och Försvarsberedningen. Till skillnad från Vänsterpartiet, som under stora delar av 1900-talet var uteslutna ur dessa forum på grund av sin kommunistkoppling.

– Det här kan vara ett tecken på att man inte vill ha dem (SD) med där. Socialdemokraterna ser det nog som ett problem om det är så att SD skulle bli näst största parti, då blir det svårare att bortse från dem och utesluta dem ur sådana här sammanhang, säger Hallenberg.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons