Expert: Ingen tsunami för bopriserna i höst
Sommartid innebär lågsäsong på bostadsmarknaden, men i takt med att semestrarna avslutas börjar bostadsannonser läggas ut igen.
Erik Holmberg, analytiker vid bostadssajten Hemnet, ser de närmaste helgerna som ett startskott för höstsäsongen.
– Det brukar dra i gång på allvar under andra-tredje helgen i augusti, men det är lite olika för olika bostadstyper, säger han.
– Det är alltid en tydlig minskning under sommaren när det gäller lägenheter och även villamarknaden håller upp lite mer under sommaren.
Inga "tsunamier"
Den stora frågan är hur bostadspriserna utvecklas.
När Svensk Mäklarstatistik redovisade sina senaste försäljningssiffror i början av juli hade bostadsrättspriserna under en tolvmånadersperiod backat fem procent. Fallet på villamarknaden var tolv procent.
Statistiken är dyster läsning för den som går i säljtankar. Men samtidigt är läget mindre illa än vad många förutspått.
I takt med Riksbankens räntehöjningar har flera aktörer haft prognoser om bostadsfall på upp till 20 procent, men de senaste månaderna har en viss prisstabilisering skett. Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, gör bedömningen att den utvecklingen kommer att kvarstå.
– Jag tror snarare på en sidledes förskjutning av priserna, små vågor av prisförändringar snarare än tsunamier, säger han.
Ytterligare två höjningar?
Att priserna inte backat mer än de gjort bedömer Hans Flink hänger samman med att det är behovet av bostäder som driver utvecklingen.
– Svensken är beredd att lägga en allt större del av sin disponibla inkomst på boendet. Vi har en behovsdriven bostadsmarknad utifrån att vi gifter oss, skiljer oss eller är trångbodda, säger han.
– Till skillnad från i många andra länder är det också väldigt få här som köper villor eller bostadsrätter för att hyra ut. I andra länder kan man bli något av en hyresvärd, den marknaden finns inte i Sverige oavsett ränteläge eller inflationsutveckling.
Flink konstaterar samtidigt att det som är negativt för marknaden är all form av osäkerhet – och just nu är situationen minst sagt oviss. Riksbankens nästa räntebesked kommer inte förrän den 21 september. Mycket tyder på att minst en, troligen två, räntehöjningar väntar innan årsskiftet från den nuvarande nivån på 3,75 procent.
Avvaktar läget
– Bilden är att många avvaktar utifrån det oroliga ekonomiska läget. Man vill inte ha en tuff försäljning i ett läge där ekonomin är orolig, säger Erik Holmberg.
– Jag skulle inte tro på några kraftiga prisfall utan snarare en utveckling sidledes.
Avgörande nu är de kommande räntebeskeden. Om Riksbanken ändrar sin ränteprognos väntas även det få stor betydelse, påpekar han:
– Justeras räntebanan upp är det självklart negativt för bostadspriserna och om det motsatta sker – då kommer man våga mer. Då kan vi mycket väl ha sett botten på priserna.
Fakta: De senaste bostadssiffrorna
Nästa månadsstatistik från Svensk Mäklarstatistik publiceras den 10 augusti och visar då utvecklingen i juli.
Månaden dessförinnan, i juni, låg priserna på bostadsrätter stilla i riket jämfört med månaden innan. För villor noterades däremot en prisökning med 1 procent.
På årsbasis är nu prisfallet på bostadsrätter 5 procent medan det för villor ligger på 12 procent.
När det gäller fritidshus, en betydligt mindre marknad, finns enbart statistik för 12 månader. Där har priserna sjunkit med 7 procent.
Källa: Svensk Mäklarstatistik.