Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: Fanns ingen utväg för Johnson: "Kollaps"

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hade satt sig själv i en omöjlig sits.
Beskedet om hans avgång är därför inte särskilt förvånande, enligt Storbritannienexperten James Savage.
Storbritannien • Publicerad 7 juli 2022
På väg ut. Boris Johnson avgår. Arkivbild.
På väg ut. Boris Johnson avgår. Arkivbild.Foto: Jonathan Buckmaster/AP/TT

– Han var satt under hårt tryck, och måste ha insett vad många andra insåg tidigare – att läget var ohållbart, säger Savage, som är medgrundare av engelskspråkiga nyhetssajten The Local.

– Det blev tydligare och tydligare att stödet i parlamentet var i botten. Hans popularitet i landet var också körd i botten, säger han.

"Fullständig kollaps"

Annons

Avgången kan ses som ett sätt att ta kontroll över situationen, enligt Savage.

– Han måste ha insett att det här inte gick längre, att allt skulle sluta i katastrof för honom och att det enklaste var att avgå självmant.

De senaste dagarna har ett femtiotal högt uppsatta regeringsföreträdare, parlamentsledamöter och partisekreterare lämnat sina poster i protest mot premiärministern. Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, trodde att Johnson skulle avgå ännu tidigare.

– Det tog lite längre tid än vad jag och många andra förväntat. Men det är ingen överraskning efter de dramatiska händelserna de senaste dagarna, säger Nicholas Aylott.

– Det är en fullständig kollaps. Det var en tidsfråga och det fanns ingen utväg, frågan var hur länge Johnson ville tvinga fram processen.

Oklart när han lämnar

BBC rapporterar att Johnson planerar att sitta kvar som premiärminister till hösten, då en ny Toryledare kan väljas på partiets stämma. Vissa i partiet anser dock, enligt uppgifter i brittiska medier, att Johnson bör lämna även posten som regeringschef med omedelbar verkan och lämna över till vice premiärminister Dominic Raab.

– Det är väldigt tidigt för det har precis hänt, men jag har redan sett ett par kommentarer från ledarskribenter och Torypolitiker som ifrågasätter om det är hållbart att han stannar kvar till hösten, säger James Savage.

– Frågan är om det går, om det accepteras av partiet och de andra seniora figurerna i partiet, säger Nicholas Aylott.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons