Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expert: "Tror att Putin är överraskad"

Att USA förstärker sin militära närvaro i Östeuropa lär leda till ryska protester, men sannolikt stannar det vid hårda ord. Det spår den säkerhetspolitiske experten Jan Hallenberg.
Ukraina • Publicerad 2 februari 2022
Jan Hallenberg är säkerhetspolitisk expert på Utrikespolitiska institutet.
Jan Hallenberg är säkerhetspolitisk expert på Utrikespolitiska institutet.Foto: Jessica Gow/TT

På onsdagen meddelade USA:s försvarshögkvarter Pentagon att landet skickar omkring 2 000 soldater till Polen och Tyskland och flyttar ytterligare 1 000 soldater från Tyskland till Rumänien.

Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert på Utrikespolitiska institutet, ser beskedet som ett sätt för USA att visa solidaritet med sina allierade i Europa.

Annons

– Det är en motmobilisering som markerar att den transatlantiska länken lever. Blir Nato utmanat på ett säkerhetspolitiskt och i viss mån militärt sätt så är USA berett att bidra till ett svar på detta. Det här är en synnerligen konkret manifestation av den viljan, säger Jan Hallenberg.

TT: Vad kan vi förvänta oss för reaktion från Ryssland?

– De kommer naturligtvis fortsätta sin propaganda om att allt är USA:s fel, och att de själva bara ägnar sig åt fredliga manövrar som inte hotar någon.

Putin överraskad

Några långtgående konsekvenser för de pågående diplomatiska samtalen eller omfattande militära motdrag räknar han dock inte med. Anledningen är enligt Hallenberg att Putin med hårda krav och vapenskrammel överspelat sin hand.

– Min gissning är att det inte sker någon allvarlig upptrappning. Jag tror att Putin själv är ganska överraskad över att det blivit en sådan kraftig motreaktion, både politiskt och i någon mån militärt.

Han nämner USA:s president Joe Bidens misslyckade tillbakadragande från Afghanistan, Angela Merkels avgång och Storbritanniens uttåg från EU. Faktorer, menar han, som Putin och hans rådgivare sannolikt tolkat som tecken på ett svagt väst.

– Jag inbillar mig att de därför nu såg ett tillfälle att trycka till och flytta fram sina positioner vad gäller säkerhetsstrukturen i Europa.

"Rejäl missbedömning"

TT: Vad tror du att Putin räknade med att få igenom?

– Det första målet är väl att få Ukraina att resonera resonabelt från rysk synpunkt, och då är första steget att en gång för alla få Nato att säga att de aldrig kommer motta Ukraina som medlem. De hoppades nog på en kedja av händelser som skulle närma sig deras önskemål, så de är nog ganska besvikna – för det har ju inte hänt någonting.

TT: Vill Putin ha en väpnad konflikt?

Annons

– En mindre väpnad konflikt, möjligen. Antingen att han går in och förstärker området i öst där de redan är inne, eller går längs landremsan mot Krim. Men även det, inser han ju, kommer att mötas av betydande sanktioner och ytterligare Natotrupp nära den ryska gränsen, det är helt uppenbart.

Jan Hallenberg anser att Putin sammantaget gjort en rejäl felbedömning.

– Om han trodde att hans agerande skulle leda till att Nato inte skulle öka sina trupper eller till och med dra tillbaka dem så har han blivit fullständigt felbevisad.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons