1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Expert: WHO har hamnat i korseld

Mullrande hot, indragna bidrag och skuldbelägganden. Världshälsoorganisationen WHO har hamnat i skottgluggen för något som kan liknas vid ett kallt krig mellan främst USA och Kina.
Anklagelser och utspel har haglat mellan USA och Kina sedan utbrottet av det nya coronaviruset. På bilden syns USA:s president Donald Trump och Kinas presidnt Xi Jinping.
Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Johan von Schreeb, katastrofläkare och professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Efter ihållande kritik från främst USA fattade WHO-församlingen, ett jättemöte som för första gången hålls digitalt, på tisdagen beslut om en oberoende utredning av sin egen hantering av viruspandemin.

Granskningen kan ses som en kompromiss sedan president Donald Trump strypt USA:s bidrag till WHO och högljutt anklagat organisationen för att vara alltför eftergivet mot Kina, där covid-19 först upptäcktes. Peking, som redan före pandemin befann sig i en handelskonflikt med USA, har slagit tillbaka och fört fram misstankar om att det var USA:s militär som placerat viruset i Kina.

– WHO har hamnat i korselden i en geopolitisk konflikt, konstaterar Charles Clift, ekonom och folkhälsoexpert som arbetat för WHO och nu är verksam vid den brittiska tankesmedjan Chatham House.

Förslaget om utredningen lades fram av EU, som i skrivelsen dock inte nämner Kina vid namn. I stället understryks vikten av att ta reda på virusets källa och hur smittan nått människor.

Länders respons

Vad mer exakt ska då en oberoende granskning titta på? Clift anser att medlemsländernas virusrespons måste utvärderas, så att man vet vilka strategier som fungerar bäst vid en framtida pandemi. Men han vill också att utredarna tittar på WHO:s agerande.

– President Trump har rätt i delar av sin kritik, bland annat rörande vad WHO sade om hur effektivt viruset smittar, säger han.

USA har fått viss draghjälp av Australien som i april begärde att Kinas agerande och transparens i början av pandemin utreds. Det utspelet mötte Kina med hot om att strypa vissa handelsförbindelser, enligt tidningen The Wall Street Journal.

Australien vill också att WHO eller liknande organisationer ska kunna genomföra hälsoinspektioner när exempelvis nya virus uppkommer – en idé Clift avfärdar.

– Vi kan inte ha hälsopoliser i varje land, inte utan medlemsländernas samtycken, säger han.

Falska förhoppningar?

Johan von Schreeb, läkare och professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet, understryker att WHO bara är så starkt som sina medlemmar. En oberoende utredning bör därför fokusera på organisationens mandat, anser han.

– Det är viktigt, för Donald Trump verkar tro att WHO har mandat att göra vad som helst – som att gå in och bestämma över Kina. Det funkar ju inte så, WHO är en medlemsorganisation, säger han.

Varken von Schreeb eller Clift bedömer dock att förtroende för WHO har skadats nämnvärt av vårens virusbråk.

– De flesta medlemmarna, i synnerhet låg- och medelinkomstländer, tycker att WHO är toppen. Samtidigt talar några rika länder, vid sidan av USA, om behovet av reform, säger Clift.

– Det viktiga nu är att tydliggöra WHO:s uppdrag så att inget land får falska förhoppningar om vad organisationen faktiskt kan göra, säger von Schreeb.

Kan återuppstå

USA:s indragna ekonomiska bidrag är naturligtvis allvarligt, men båda experterna betonar att det inte är något som stjälper WHO i nuläget.

– Och skulle något land driva på tillräckligt hårt för att lägga ner WHO skulle det startas ett nytt i morgon. Nationernas förbund lades ju ner och återuppstod som FN. Vi behöver den här typen av globala organisationer, i synnerhet under en rådande pandemi, säger von Schreeb.

Fakta: Världshälsoorganisationen WHO

När diplomater 1945 möttes för att bilda det som skulle bli FN stod skapandet av en global hälsoorganisation högt på agendan.
En sådan grundades; WHO-stadgan antogs den 7 april 1948, ett datum som uppmärksammas som Världshälsodagen.
WHO är en självständig organisation och inte ett underorgan till FN. I dag har den över 7 000 anställda vid de 150 landkontoren, de sex regionala kontoren och vid högkvarteret i Genève.
WHO verkar för bättre global hälsa genom en rad program. Organisationen fokuserar bland annat på tillgång till hälso- och sjukvård, vaccinationer, tillgång till läkemedel, utbildning och katastrofinsatser. WHO producerar också en rad viktiga hälsorapporter.
Källor: WHO och Svenska FN-förbundet

Läs mer

Karlshamn

Besked om Kulturnatten

Så påverkar corona höstens stora kulturhändelse.

Olofström

Olofströmshus backar – stoppar gratisspel

”Vi vill absolut inte konkurrera ut föreningar”

Karlskrona

Få har hamstrat mat under coronaepidemin

Endast 22 procent har bunkrat upp med livsmedel under inledningen av coronakrisen.

Karlshamn

Tar strid mot farliga växten

Steg för steg: så blir du av med jättelokan – lagkrav på att bekämpa växten.

Nyheter

Beskedet: Så blir framtiden för prideparaden

Karlskrona Pride undersöker möjligheten till båtparad

Kristianstad

Kristianstadsbo vann 48 miljoner: ”Kan inte förstå att det är sant”

Man i 60-årsålden blev mångmiljonär över en natt.