Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Experter: Utrikesminister med tyngd hos Erdogan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utsett en ny utrikesminister i Hakan Fidan. Han är en tongivande person i Erdogans inre krets med "större handlingsutrymme" än föregångaren, enligt Turkietkännare.
Nato • Publicerad 5 juni 2023
President Recep Tayyip Erdogan skakar hand med den nye utrikesminister Hakan Fidan i samband med att den nya regeringen presenterades i lördags. Arkivbild.
President Recep Tayyip Erdogan skakar hand med den nye utrikesminister Hakan Fidan i samband med att den nya regeringen presenterades i lördags. Arkivbild.Foto: Riza Ozel/AP/TT

– Kan man få Fidan att inse värdet av att släppa in Sverige i Nato kanske det kan vara en väg framåt, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier på Stockholms universitet.

Erdogan är omvald för en ny mandatperiod och en ny turkisk regering utsedd. Bara två ministrar sitter kvar på sina poster.

Annons

För svensk del är Hakan Fidan, mångårig chef för den turkiska underrättelsetjänsten MIT, av särskilt intresse med tanke på Natoförhandlingarna. Fidan blir likt föregångaren Mevlüt Cavusoglu en viktig person för utrikesminister Tobias Billström (M) att förhålla sig till.

Står Erdogan nära

Med det turkiska valet avklarat fortsätter dialogen mellan Sverige och Turkiet, närmast med ett möte under nästa vecka.

Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm, tror inte att ommöbleringen av regeringen och den nye utrikesministern har en direkt avgörande betydelse för den svenska Natoansökan.

– Hakan Fidan är en person som står Erdogan nära och har gjort så under många, många år och som chef för den turkiska underrättelsetjänsten har han varit inblandad i utrikespolitiska frågor. Just när det kommer till den svenska Natoansökan skulle jag säga att det varken talar för eller emot.

"Mycket kompetent"

Lindh ser Fidan som en mäktig figur som under många år verkat i kulisserna. Fidan har till exempel varit högst inblandad under tidigare hemliga fredsförhandlingar med PKK och i Turkiets Syrienpolitik, som syftat till att få Syriens ledare Bashar al-Assad avsatt.

Paul Levin beskriver Hakan Fidan som någon som varit viktig för underrättelsetjänsten och, på ett delvis kontroversiellt sätt, en aktiv person internationellt.

– Han har en viss utrikespolitisk erfarenhet och är en mycket kompetent person. Men jag tycker samtidigt att det är en indikation på hur Erdogan ser på utrikespolitik. Fidan har exempelvis ingen gedigen erfarenhet av internationella relationer och internationella samarbeten. Det är ett tecken på att vi kommer att få se en fortsatt transaktionell, förhandlingsbaserad, utrikespolitik.

"Efter Erdogans pipa"

Levin säger att Fidan har mer tyngd än den tidigare utrikesministern Cavusoglu. Att han är en del av Erdogans inre krets kanske kan ha bäring på Sverige och Nato.

– Min bedömning är att Cavusoglu aldrig hade en tung roll i kabinettet, han fick spela efter Erdogans pipa. Min känsla är att Fidan är en person som Erdogan litar på, därmed kanske han har lite större handlingsutrymme även om det i slutändan alltid är Erdogan som bestämmer, säger Levin.

Carl Bildt – före detta statsminister och utrikesminister som var Sveriges representant vid Erdogans installation i Ankara i lördags – gratulerade Fidan och även nygamle finansministern Mehmet Simsek.

Annons

"Jag hade möjlighet att gratulera Mehmet Simsek och Hakan Fidan till deras nya, mycket viktiga, uppdrag – vi känner varandra sedan tidigare", skrev Bildt på Twitter.

Fakta: Avtalet med Turkiet

Sverige och Finland slöt sommaren 2022 ett avtal (ett memorandum) med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

Avtalet undertecknades den 28 juni i Madrid. Samtidigt släppte Turkiet sitt veto mot Sveriges och Finlands Natomedlemskap.

Som blivande Natoländer förband sig Sverige och Finland att stödja Turkiet vad gäller hot mot landets nationella säkerhet. Sverige och Finland ska inte ge stöd till kurdiska YPG/PYD eller Gülen-rörelsen, och ska även otvetydigt fördöma alla terroristorganisationer som utför attacker mot Turkiet.

Sverige och Finland ska även behandla pågående och ouppklarade utlämningskrav av personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta "snabbt och noggrant".

Länderna konstaterar också i avtalet att det inte ska finnas några vapenembargon dem emellan.

I mars i år sade Turkiet ja till Finlands ansökan. Den 4 april klev Finland in som Natos 31:a medlemsland.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons