Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Extramöte om utsläppsbilar i EU

EU • Publicerad 10 mars 2023
Bilar i väntan på transport vid en containerterminal i Hamburg. Arkivfoto.
Bilar i väntan på transport vid en containerterminal i Hamburg. Arkivfoto.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Transportministrar från bland andra Tyskland, Italien och Polen ska samlas till ett internt möte i Bryssel på måndag för att enas om hur man vill ändra på utfasningen av nya bensin- och dieselbilar.

EU-länderna och EU-parlamentet enades egentligen redan i höstas om att kräva nollutsläpp av alla nya bilar från år 2035. Ett bekräftande blockeras dock av framför allt Tyskland och Italien som nu driver på för att även tillåta nya bilar som drivs på syntetiska så kallade e-bränslen.

Annons

Enligt nyhetssajten Politico Europe är det Tjeckien som bjudit in till mötet, som hålls helt utanför EU:s ordinarie mötessystem. Därmed är inte heller Sverige, som vårens ordförandeland i EU:s ministerråd, inblandat i mötet.

Inbjudna är förutom de ovannämnda även Frankrike, Spanien, Ungern, Slovakien, Portugal, Rumänien, Slovenien och Finland.

Uppgörelsen från i höstas om 2035 skulle egentligen ha bekräftats av ministerrådet i tisdags, men har skjutits på framtiden.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons