Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Extrem risk för skogsbrand – "påminner om 2018"

Risken för skogsbränder är just nu extrem i delar av Sverige och eldningsförbudet har skärpts. Trots regn i helgen väntas risken vara fortsatt hög.
– Den kommer inte att försvinna helt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.
Bränder • Publicerad 15 juni 2023
Brandrisken är stor just nu. På Nationaldagen rasade en skogsbrand fem kilometer söder om Alvesta. Arkivbild.
Brandrisken är stor just nu. På Nationaldagen rasade en skogsbrand fem kilometer söder om Alvesta. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kartan visar områden där eldningsförbud och skärpt eldningsförbud råder.
Kartan visar områden där eldningsförbud och skärpt eldningsförbud råder.Foto: Anders Humlebo/TT

Orange och rött i två tredjedelar av landet (se grafik). Så ser kartan över eldningsförbud ut i Sverige just nu.

I delar av Sverige klassar SMHI just nu skogsbrandsrisken som "extrem", den högsta nivån på en sexgradiga skala. Det har lett till ett skärpt eldningsförbud – där man inte ens får grilla på fasta grillplatser i naturen.

Annons

Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, tycker att situationen påminner om sommaren för fem år sedan.

– Det påminner mycket om hur det såg ut 2018. Den sommaren kommer vi ihåg, då brann det mycket i skog och land, säger han.

"Dämpar risken"

I helgen väntas ett regnområde komma in. Regnet väntas röra sig från sydöstra Götaland, in i nordöstra Götaland och en bit över Svealand. Men det är fortfarande osäkert hur omfattande regnet blir och hur det påverkar brandrisken.

– Allt regn är välkommet. Det är alltid bra och det dämpar risken. Men i de flesta fall kan risken gå från extremt stor till att bli stor eller mycket stor. Det är inte så att den kommer att försvinna helt, även om regnet kommer, säger Sofia Söderberg.

Hon får medhåll från Lars Brodin på Brandskyddsföreningen.

– Det hjälper inte med några skurar. Det måste till ganska stor mängd för att det ska påverka i någon större omfattning, säger han.

Skopande flygplan

Allmänheten uppmanas att vara extra försiktig och ha koll på vilken brandriskprognos som gäller.

Sveriges brandberedskap är bättre än 2018, framhåller Lars Brodin. Bland annat har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i dag tio helikoptrar och fyra så kallade skopande flygplan som kan sättas in.

– Men det är med viss oro man ser på hur det kan bli. Det hjälper inte hur mycket resurser man har om man inte hanterar en mindre brand väldigt snabbt. Det är ändå svårt att släcka om det är utom kontroll som det var 2018, säger han.

Fakta: Eldningsförbud

Varje kommuns räddningstjänst beslutar om eldningsförbud utifrån SMHI:s brandriskprognoser.

Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda och grilla med fasta bränslen som ved, kol, briketter, ris och grenar i naturen. Råder det skärpt eldningsförbud får man inte heller elda på fasta grillplatser eller använda pyroteknik.

Däremot får man fortfarande laga mat på gaskök och stormkök ute i naturen om det kan göras utan att det innebär risk för brandspridning. Det är även okej att grilla på egen tomt om det inte finns risk för brandspridning.

För information om var det råder eldningsförbud och i vilken grad kan man titta på krisinformation.se eller respektive kommuns hemsida.

Källa: Krisinformation.se

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons