Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Extremister mördade civila i Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa • Publicerad 21 september 2020
Kongolesiska regeringssoldater. Armén inledde en riktad militärinsats mot extremiströrelsen ADF i november i fjol. Arkivbild.
Kongolesiska regeringssoldater. Armén inledde en riktad militärinsats mot extremiströrelsen ADF i november i fjol. Arkivbild.Foto: Joseph Kay/AP/TT

Den islamistiska extremiströrelsen ADF misstänks ligga bakom morden på tolv civila och en soldat i östra Kongo-Kinshasa, uppger lokala myndigheter.

Attacken genomfördes i staden Mbau i provinsen Nordkivu nära gränsen till Uganda, i ett område som fått öknamnet dödens triangel.

Annons

Över 100 beväpnade grupper sprider död och oro i östra Kongo-Kinshasa. ADF bedöms ligga bakom omkring 570 mord på civila sedan november i fjol, då armén inledde en riktad militärinsats mot extremisterna.

ADF härrör från en rebellrörelse som bildades i opposition mot president Yoweri Museveni i Uganda. 1995 fick ADF fäste i Kongo-Kinshasa. Extremisternas verksamhet i Uganda tycks ha upphört.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons