Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Facebook blockerar högerextrema konton i USA

I ett försök att förhindra våldsamma motaktioner mot de nu pågående demonstrationerna i USA har nätverk av konton kopplade till högerextrema grupper blockerats av Facebook.
Facebook • Publicerad 5 juni 2020
Facebook har blockerat konton kopplat till högerextrema grupper som planerade attacker mot demonstranter. Arkivbild.
Facebook har blockerat konton kopplat till högerextrema grupper som planerade attacker mot demonstranter. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

– Vi såg att dessa grupper avsåg att uppmuntra sina medlemmar att uppsöka demonstrationerna, i vissa fall skulle detta göras med vapen, säger Brian Fishman som ansvarar för företagets riktlinjer gällande våldsbejakande grupper.

De två högerextrema grupperna Proud Boys och American Guard har hade sedan tidigare blockerats på Facebook men dess medlemmar har hittat nya sätt att sprida information på plattformen samt på appen Instagram, som ägs av Facebook, uppger Fisher.

Annons

Han berättar att en arbetsgrupp på Facebook sedan tidigare hållit koll på medlemmarnas aktiviteter men att de växlat upp och börjat blockera information när väpnande angrepp kom på tal.

Runt 110 Facebook-konton och 100 Instagramkonton kopplade till de två grupperna blockerades. Företaget undersöker just nu fler konton med kopplingar till liknande grupper.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons