Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Faran över i Åre - varningen hävd

Befolkningen i Åre by, som tidigare ombetts hålla sig inomhus sedan Susabäcken svämmat över, kan nu röra sig fritt igen. Stora mängder vatten har forsat genom samhället och räddningstjänsten jobbar med att pumpa ut vatten från källare.
Olycka • Publicerad 8 augusti 2023
En kebabrestaurang svävar i luften efter översvämningen i Åre. Stora mängder vatten har forsat genom byn och jord och vatten har trängt in i fastigheter.
En kebabrestaurang svävar i luften efter översvämningen i Åre. Stora mängder vatten har forsat genom byn och jord och vatten har trängt in i fastigheter.Foto: Johan Axelsson/TT

Susabäcken i Åre, som svämmade över under natten och fick jord och vatten att tränga in i fastigheter i Åre under morgonen, är vid lunchtid tillbaka i sin fåra, uppger Niklas von Essen, vakthavande befäl vid räddningstjänsten i Åre, till TT.

– Vi håller på att pumpa ut vatten från källare och parkeringar och kommer att fortsätta med det fram till kvällen. Men det stora ansvaret har nu tagits över av kommunerna som de närmaste dagarna kommer att inventera vägar, byggnader och avloppsledningar, säger han.

Annons

Redan vid 04.30 på morgonen började flödena minska något. Vid lunchtid på tisdagen faller regn ännu i området, men flödet har dämpats och den VMA-uppmaning som under natten gick ut till boende i området om att stanna inomhus har nu dragits tillbaka, meddelar Niklas von Essen.

Boende uppmanas dock att hålla sig borta från området intill Susabäcken, eftersom det finns risk för att marken underminerats av vattenflödena.

Svämmade över

Det var vid 23-tiden på måndagskvällen som räddningstjänsten fick de första indikationerna på att bäcken höll på att svämma över och vid 04-tiden var olyckan ett faktum.

Vattnet drog med sig grus och jord och stora mängder forsade fram genom byn. Ingen ska dock ha skadats i vattenflödena.

E14 öppen igen

Samtliga vägar samt E14 genom Åre stängdes av helt på grund av vattenmassorna.

Tidigt på tisdagsmorgonen kom dock besked om att E14, trafikpulsådern genom området, kunde öppna igen.

Jord och vatten har trängt in i en del fastigheter, och 3-4 fastigheter har drabbats av översvämningar i källaren, enligt Niklas von Essen.

Tågspår under vatten

Fem polispatruller var på plats för att bistå räddningstjänsten i arbetet och grävmaskiner har jobbat med att få bukt med översvämningen, enligt Anders Malo, befäl vid polisregion Nord.

Även tåg till och från Åre har stoppats under morgonen och det är oklart när trafiken kan vara igång.

– Spåret ligger helt under vattnet och det finns inga prognoser när det kommer igång igen tyvärr, säger Anders Edgren, pressinformatör på SJ.

Annons

Inga resenärer ska dock vara fast på tåg i området.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons