Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre exportföretag tror på ökad orderingång

Bara knappt hälften av de svenska exportföretagen räknar med en ökad orderingång framöver, enligt Exportkreditbarometern från statliga Svensk Exportkredit.
Det är en tydligt mer pessimistisk syn än förra året.
Ekonomi • Publicerad 13 maj 2022
Enligt Svensk Exportkredit tror färre exportföretag på en ökad orderingång det kommande året. Arkivbild.
Enligt Svensk Exportkredit tror färre exportföretag på en ökad orderingång det kommande året. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I höstas räknade 56 procent, en mycket hög nivå, av exportföretagen med en ökad orderingång det närmaste året. Nu är samma siffra 48 procent, enligt Svensk Exportkredit (SEK).

Förutom det osäkra omvärldsläget till följd av kriget i Ukraina påverkar kvardröjande pandemieffekter, som stängda hamnar i Kina, företagen negativt.

Annons

"Givet de utmaningar vi ser i form av inflation, ökade råvarupriser och logistikproblem är nedgången mindre än befarad", säger Magnus Montan, vd på SEK, i ett pressmeddelande.

Exportkreditbarometern har genomförts sedan 2013 och historiskt sett ligger resultatet fortfarande över snittet.

"Efterfrågan på svenska exportvaror är fortfarande hög men produktionen begränsas på vissa håll av komponentbrist och störningar i leverantörskedjor – kvarvarande effekter av pandemin", säger Magnus Montan.

Samtidigt har antalet företag som tror på minskad orderingång ökat. Nu tror 12 procent på minskad orderingång, jämfört med 5 procent i höstas. Den högre siffran är i nivå med hur det såg ut pandemihösten 2020.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons