Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre unga i Stockholm begår våldsbrott

En stor och växande majoritet av tonårspojkar i Stockholm begår inga våldsbrott över huvud taget – men en minskande grupp tonåringar står för en allt större del av brottsligheten, enligt en ny rapport.
Brott • Publicerad 16 januari 2023
En minskande grupp tonåringar står för en allt större del av våldsbrottsligheten, däribland rån, inom åldersgruppen. Arkivbild.
En minskande grupp tonåringar står för en allt större del av våldsbrottsligheten, däribland rån, inom åldersgruppen. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Andelen tonårspojkar mellan 15 och 18 år som begår våldsbrott i Stockholm har minskat kraftigt under de två första decennierna av 2000-talet, enligt en ny rapport från Stockholms universitet.

Rapporten bygger på självrapporterad brottslighet från den så kallade Stockholmsenkäten samt registerdata över misstänkt och lagförd våldsbrottslighet, och minskningen syns i alla källor. Antalet som själva uppger att de begått våldsbrott har omkring halverats under perioden, 30 procent färre misstänks för våldsbrott och 60 procent färre lagförs.

Annons

För antalet våldsbrott som begås inom åldersgruppen syns dock inte motsvarande minskning.

– Det finns ingen tydlig nedgång, utan det är lite fluktuerande och snarare en mer stabil trend, säger rapportförfattaren Fredrik Sivertsson, biträdande lektor vid kriminologiska institutionen på Stockholms universitet.

Koncentreras

Slutsatsen är att ungdomsvåldet successivt har kommit att koncentreras till en allt mindre grupp av tonårspojkar. Fenomenet är känt sedan tidigare men rapporten visar att denna koncentration har ökat över 2000-talets två första decennier.

– Det beror framför allt på att gruppen ungdomar som begår våldsbrott har minskat, säger Fredrik Sivertsson.

– Men bryter man ned resultaten för de som begår våldsbrott ser man också att den högsta procenten inom den gruppen har ökat sin andel av samtliga våldshandlingar. Det är en indikation på att klicken högst upp kommit att öka sin våldsanvändning, fortsätter han.

En rad samhälleliga förändringar har förts fram som förklaringar till att färre ungdomar begår våldsbrott, bland annat att man i dag är mer innesittande och att alkoholkonsumtionen minskat. Detta verkar främst ha betydelse för de tonåringar som ligger på gränsen för att begå brott, säger Sivertsson.

– Det är därför själva deltagandet slutar, men det finns ungdomar som växer upp med betydligt fler riskfaktorer och har en betydligt mindre gynnsam barndom som inte påverkas i samma utsträckning av de här förändringarna.

Skjutvapenvåldet ökar

Att gruppen ungdomar som begår våldsbrott fortsätter minska samtidigt som det dödliga skjutvapenvåldet ökat kraftigt – som till stor del handlar om uppgörelser mellan just tonåringar och unga män – visar att det är två utvecklingar som går på tvärs, säger Fredrik Sivertsson.

– Skjutvapenvåldet är inte en avspegling av hur det går för den generella ungdomen i samhället, det är ganska tydligt, utan det verkar vara ett separat fenomen där man behöver titta på andra typer av förklaringar.

Fakta: Ökad snedfördelning av våld bland tonårspojkar

I rapporten studeras våldsutvecklingen bland pojkar i åldern 15–18 i Stockholm samt vilka som begår brotten, från 2002 till 2020.

Både självdeklarerad och registrerad våldsanvändning ligger till grund för resultaten i rapporten. Självrapporterade data kommer från en enkätundersökning bland skolungdomar i Stockholms kommun, den så kallade Stockholmsenkäten, som genomförts vartannat år mellan 2002 och 2020. Registerdata har tillhandahållits av ett projekt som bedrivs på kriminologiska institutionen på Stockholms universitet. Dessa data gäller hela den folkbokförda befolkningen avseende misstankar och lagföringar.

Rapporten är gjord inom ramen för avtalet om fördjupad samverkan mellan Stockholms stad och Stockholms Universitet. Stockholms stad har varit med och finansierat rapporten.

Källa: "Polarisering av våld bland tonårspojkar i Stockholm? En beskrivning utifrån självdeklarerad och registrerad våldsbrottslighet, 2002–2020"

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons