Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fel belopp i deklarationer – utskick stoppas

Flera svenskar har fått fel belopp i sina deklarationer – både när det gäller inbetalning och utbetalning. Skatteverket har nu tillfälligt stoppat de digitala utskicken.
Ekonomi • Publicerad 3 mars 2022
Totalt är det 8,2 miljoner deklarationer som skickas ut i år. Arkivbild.
Totalt är det 8,2 miljoner deklarationer som skickas ut i år. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I dagarna skickas årets första skattedeklarationer ut till de 5,1 miljoner svenskar som får deklarationen digitalt. Men flera har fått utskick med felaktiga belopp som de ska betala in eller få tillbaka.

Enligt Skatteverket är omfattningen av problemet inte känd, men felet berör bara dem som fått sin deklaration på torsdagen. Deklarationerna som skickades ut på onsdagen ska vara korrekta.

Annons

– Vi har upptäckt att det har blivit fel i den preliminära skatteuträkningen för ett antal personer som har fått sin deklaration via digital brevlåda. Vi vet ännu inte hur många som har berörts, men vi har tillfälligt stoppat det digitala utskicket, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket, till TT

Den som fått en deklaration med fel skatteuträkning kan själv kontrollräkna fram skillnaden mellan skattesumman man ska betala och avdragen skatt.

Myndigheten uppger också att felet ska vara åtgärdat när deklarationen öppnar den 15 mars.

– Alla som har fått en felaktig skatteuträkning kommer att få en ny deklaration inom kort, säger Alem Resulovic.

Skatteverket kan i nuläget inte svara på vad som orsakat felet.

– Det vet inte vi. Det är det vi tittar på just nu och vi jobbar för att åtgärda problemet så fort som möjligt och kunna återuppta utskicket, säger Alem Resulovic.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons