Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fem personer åtalas för momsbedrägeri

Brott • Publicerad 11 maj 2022
Fem personer åtalas av åklagare vid ekobrottsmyndigheten för momsbedrägerier. Arkivbild.
Fem personer åtalas av åklagare vid ekobrottsmyndigheten för momsbedrägerier. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg åtalar fem personer för inblandning i en omfattande momsbedrägerihärva. Totalt avser brottsmisstanken 158 miljoner kronor i felaktigt redovisad moms.

De misstänkta brotten, som har skett under perioden september 2020 till februari 2021, har skett genom ett bolag med säte i Laholm. För att slippa redovisa korrekt moms har man använt en avancerad konstruktion av fiktiv mothandel med telekomprodukter, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande. Syftet har varit att konstruera falska momsavdrag.

Annons

De fem personerna åtalas nu för grova skattebrott och grova näringspenningtvättsbrott. Bland annat åtalas företagets advokat eftersom han misstänks ha ställt sina klientmedelskonton till förfogande så att transaktionerna kunnat genomföras.

Vice chefsåklagare Lars Lithner bedömer bevisläget som gott.

"Den här typen av brottslighet är svårutredd då det finns internationella förgreningar och komplicerade strukturer för den påstådda handeln. Detta är allvarlig, samhällsskadlig brottslighet som urholkar vår välfärd", säger han i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons