Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fertilitetsbehandling ökar inte återfallsrisk

Många kvinnor med bröstcancer väljer i dag bort fertilitetsbevarande behandlingar – av rädsla för att det kan öka risken för återfall i cancer. Men nu visar en ny studie från Karolinska institutet att åtgärderna inte verkar medföra ökad risk för återfall.
Vetenskap • Publicerad 7 september 2022
En läkare tittar på mammografibilder. Arkivbild
En läkare tittar på mammografibilder. ArkivbildFoto: Christine Olsson/TT

Resultatet, som publicerats i tidskriften Jama Oncology, visade att det inte fanns någon ökad risk för återfall eller dödlighet för kvinnor med bröstcancerdiagnos som genomgår fertilitetsbevarande åtgärder, jämfört med diagnostiserade kvinnor som inte genomgått någon sådan.

"Det är viktig information som förhoppningsvis kan bidra till förändrade vårdrutiner när det gäller unga kvinnor med bröstcancer som vill bevara sin fertilitet", säger Kenny Rodriguez-Wallberg, adjungerad professor vid Karolinska Institutet och en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

Annons

Närmare en av tio kvinnor som drabbas av bröstcancer är i fertil ålder, och riskerar att bli sterila av behandlingen med kemoterapi.

1 275 kvinnor deltog i studien, varav 425 fått fertilitetsbevarande behandling.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons