1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Festival utökas med lagtävling

Nytt för den 22:a omgången av Blekinge gäddfestival är att deltagarna nu även kan tävla i lag, vilket har varit efterfrågat. Samtidigt vill arrangörerna fortsätta med den individuella tävlingen för att alla ska ha samma möjlighet att vinna.
Björn Svensson är ordförande för Mieådalens sportfiskeklubb som arrangerar tävlingen.
Foto: Charlotte Nilsson

Den 28 till 29 september är det dags för den 22:a omgången av Blekinge gäddfestival.

– Det har varit bra deltagande och då försöker vi hänga med och utöka och utveckla den hela tiden. Det finns många tävlingar i Sverige så konkurrensen är stor, säger Björn Svensson, ordförande för Mieådalens sportfiskeklubb som arrangerar festivalen.

Årets nyhet är att det nu går att tävla i lag om två till tre personer. Många vill tävla i lag och alla andra tävlingar är lagtävlingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

– Vi har hållit fast vid den individuella tävlingen för att alla ska ha lika stor möjlighet att vinna. Du behöver inte vara proffs, säger han.

Men eftersom alla andra är lagtävlingar utökas festivalen med det. En annan anledning är att arrangörerna har ett nytt program som underlättar räkningen av fisken.

Deltagarantalet brukar ligga på cirka 400 personer och det tror Björn att det kommer att hamna på även i år. De tävlande kommer från hela Sverige och från andra länder.

Gäddfestivalen går ut på att försöka fånga den längsta gäddan, skicka in en bild på den och sedan släppa tillbaka gäddan igen. Du kan fiska i hela Blekinge skärgård och det finns ingen åldersgräns. Däremot krävs det en anmälan för att delta.

Något att hålla koll på är dock att det har kommit nya fredade zoner. Länsstyrelsen har tagit fram ett förslag på områden där det inte är tillåtet att fiska lekande gädda.

– Vi som håller i tävlingar i Blekinge har gått ihop med länsstyrelsen om att de ska vara fredade zoner året runt, även för våra tävlingar, säger han.

Det handlar om nio nya områden längs kusten där det är fiskeförbud. Anledningen till att zonerna har införts är att skydda gäddan från för hårt fiske. Information om zonerna finns på länsstyrelsens hemsida, på Mieådalens sportfiskeklubbs hemsida samt i tävlingsinformationen.

Läs mer

Misstänkt kidnappning

Åklagaren: ”Jag kommer begära förlängd åtalstid”

Två unga män sitter häktade misstänkta för människorov av 57-åring.

Nyheter

Varnar för havstulpaner

Nu är det dags för båtägare att se över sina skrov

Nyheter

Sölvesborg: Man misstänks ha misshandlat kvinna – anhållen

En man i 30-årsåldern greps i Sölvesborg på tisdagskvällen, rapporterar BLT.

Karlskrona

Anmälan: Unga utsatta för rånförsök

Hotade att slå dem.

Sport

Mostert och Tegelbjaerg nya Sverigetvåor

Flera KA 2:are klättrade på rankingen

Nyheter

Så här ser svenskarnas semesterplaner ut

Allt fler stannar i Sverige.