Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Finlands besked kan bli tungan på vågen

Det finländska beskedet om ja till Nato kan bli avgörande för svenska socialdemokrater som fortfarande tvekar om medlemskap.
Säkerhet • Publicerad 12 maj 2022
På söndag ska svenska S fatta sitt beslut om Nato. Arkivbild.
På söndag ska svenska S fatta sitt beslut om Nato. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

President Sauli Niinistös och statsminister Sanna Marins besked om ja till Nato var så väntat att det nästan blev ett antiklimax när det väl presenterades.

Det anser Charly Salonius-Pasternak, forskare på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors. Han är övertygad om att den svenska politiska ledningen redan kände till innehållet.

Annons

– För dem kom det inte som en överraskning.

Det finländska uttalandet kan vara det som får vågskålen att tippa över för de svenska socialdemokrater som fortfarande tvekar kring ett svenskt Natomedlemskap, tror han. På söndag ska svenska S fatta sitt beslut.

– Vi har redan sett en omsvängning eller åtminstone klara tecken på det från framträdande socialdemokrater. Speciellt för dem som tidigare argumenterat starkt emot ett svenskt Natomedlemskap kan det bli lättare att motivera varför de ändrar åsikt, säger Charly Salonius-Pasternak.

Ökad utsatthet

Han framhåller att skälet i uttalandet till att säga ja till Nato är pragmatiskt – det ökar Finlands säkerhet.

– Många finländska politiker har också uttryckt tvekan. Det är inte 100-0 för ett Natomedlemskap utan det är en avvägning. Men dagens besked är tydligt och kan därmed ha en påverkan även på den svenska processen.

Om Finland går med och Sverige skulle stå kvar utanför ökar Sveriges utsatthet.

– De båda länderna har fördjupat sitt säkerhets- och militärsamarbete otroligt mycket de senaste åtta åren. Om Sverige inte blir medlem måste en stor del av de gemensamma operativa planerna raderas, säger Charly Salonius-Pasternak.

Dessutom skulle ryska aktioner mot Sverige sannolikt trappas upp, när Kreml inte längre anser det lönt att ge sig på Finland som Natomedlem.

– Finland skulle så att säga försvinna från kartan. Det skulle kunna bli exempelvis ryska kärnvapensimuleringar kring Sverige och så vidare. Skulle Ryssland kunna göra något som genuint påverkar det svenska samhället? Jag tror inte det. Men ställa till med bråk – ja.

Ryska hämndaktioner

Risken för ryska hämndaktioner under ansökningsprocessen till Nato kvarstår dock. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto säger att man inte väntar sig något men är "förberedda på allt".

Annons

– Jag har hela tiden antagit att Ryssland måste göra något, det ligger i deras självbild som stormakt. Jag vet att de finska myndigheterna har förberett sig på allt från informationskrigföring till ett regelrätt militärt anfall, säger Charly Salonius-Pasternak.

Redan i dag skulle det kunna ske kränkningar av Finlands luftrum, säger han.

– Men det har vi sett förr och svaret ska ju vara "so what?". Det påverkar inte finländska politiker alls, tvärtom – om vi nu skulle se en rad luftrumskränkningar så kommer det finska stödet för Nato bara att öka ännu mer.

Hand i hand

I presidentens och statsministerns uttalande konstateras också att Finland som medlem i Nato skulle stärka hela försvarsalliansen.

Att Sverige och Finland går hand i hand in i Nato är av stor vikt, anser Charly Salonius-Pasternak.

– Det öppnar för ett fördjupat försvarssamarbete i hela Norden och även med de baltiska länderna, vilket är en viktig signal.

Fakta: Finland och Nato

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin meddelade i ett uttalande på torsdagen att de anser att Finland utan dröjsmål ska gå med i försvarsalliansen Nato.

"Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato. Vi hoppas att de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna."

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons