Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Linde om Erdogan: "Inte sagt direkt till oss"

Natolandet Turkiets president Erdogan vill inte se Sverige eller Finland som medlemmar i organisationen.
Turkiets regering har inte framfört budskapet direkt till oss, säger utrikesminister Ann Linde i en kommentar.
Turkiet • Publicerad 13 maj 2022
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto. Arkivbild.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto. Arkivbild.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

”Jag och min turkiske kollega träffades i förrgår då vi deltog i samma möte i Marrakech. Vi hade ett bilateralt möte för några veckor sedan och diskuterade då en eventuell svensk ansökan om Nato-medlemskap. Den turkiska regeringen har inte framfört denna typ av budskap direkt till oss", säger Ann Linde (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Ann Linde hänvisar till att Turkiets utrikesminister kommer till helgens informella Nato-utrikesministermöte i Berlin dit också Sverige och Finland bjudits in.

Annons

"Vi kommer då ha tillfälle att samtala med varandra om en eventuell svensk Nato-ansökan och jag hoppas att vi även fortsatt får positiva besked från alla de 30 Nato-länderna. Många av de 30 allierade har offentligt uttryckt mycket starkt stöd för Sverige och Finland”, fortsätter hon.

"Tålamod behövs"

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger på en presskonferens att Nato-ansökan är en process som sker steg för steg och kräver tålamod.

– Jag har varit i regelbunden kontakt med min turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu, och har en möjlighet att diskutera med honom i Berlin i morgon, säger han.

Haavisto säger sig inte vara speciellt förvånad över Erdogans utspel.

– I den här typen av process får man räkna med alla möjliga steg och vi hanterar 30 nationer, det kommer att uppstå olika åsikter inom parlamenten, säger Haavisto och understryker att han i tidigare kontakter med Turkiet fått positiv respons.

Haavisto tillägger att han är övertygad om att de frågor som uppstår kan lösas genom diskussion. Han konstaterar också kortfattat att Finland delar den gemensamma kampen mot terrorismen.

Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är inte heller alldeles förvånad över utspelet från Turkiets president Erdogan, rapporterar Dagens industri.

– På ett sätt är jag inte förvånad. Men samtidigt har jag upplevt att signalerna så här långt har varit andra, säger hon till tidningen.

Justitieministern anser att uttalandet pekar på ett utspel från ett trängt Turkiet.

– Man får en liten känsla av att han av någon orsak har behov att visa att han inte riktigt tycker att det här en så bra idé, säger Anna-Maja Henriksson.

Gahr Støre överraskad

Annons

Norges statsminister Jonas Gahr Støre däremot är överraskad över Erdogans utspel.

– Det är första gången jag har hört om detta, säger Støre till NTB och fortsätter:

– Jag upplever att de samtalen som har pågått i Nato fram till nu, har gett uttryck för att Sverige och Finland – som är nära partners till Nato – har alla kvalifikationer till att bli medlemmar. Och det är också Norges ståndpunkt.

Nato hänvisar i en kommentar till turkiska myndigheter när det gäller president Erdogans uttalande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons