Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fiskar varnas via sms om sprängningar

Djur • Publicerad 8 februari 2022
Fiskarna i Universeums akvarier förvarnas om sprängningar vid Trafikverkets bygge av Västlänken. På bilden, tagen 2009, en stör som fångades i Kalmarsund.
Fiskarna i Universeums akvarier förvarnas om sprängningar vid Trafikverkets bygge av Västlänken. På bilden, tagen 2009, en stör som fångades i Kalmarsund.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fiskarna i Universeums akvarier i Göteborg har blivit rejält uppskrämda av sprängningarna vid Trafikverkets arbete av Västlänken.

Ett särskilt system har införts för att förvarna och lugna fiskarna.

Annons

– Västlänken skickar ett sms till vårt övervakningssystem som sedan startar en bubbelridå precis innan sprängningarna, säger Terese Swartz, marinbiolog vid Universeum, till SVT Nyheter Väst.

Fiskarna går då ner på botten och verkar invänta sprängningen. Terese Swartz berättar att innan systemet infördes reagerade fiskarna kraftigt.

– De simmade i väg snabbare, de blev rädda. När vi har i gång systemet får vi mycket mindre reaktioner, säger hon.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons