GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fler badplatser har blivit "EU-bad"

Fler badplatser i Sverige har registrerats som EU-bad, vilket innebär att badvattnet regelbundet kontrolleras av kommunen.
Miljö • Publicerad 12 juni 2021
Vattenkvaliteten kan klassas som utmärkt, bra, tillfredsställande eller dåligt. Arkivbild.
Vattenkvaliteten kan klassas som utmärkt, bra, tillfredsställande eller dåligt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix /TT

Förra året var antalet EU-bad 438, inför denna badsäsong har de ökat till 445 stycken, skriver Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

"Det är positivt. Genom att följa kraven som gäller för EU-bad kan kommunerna kvalitetsstämpla sina större badplatser och arbeta för förbättringar", säger Mikael Krysell, chef för miljöövervakningsenheten, i en kommentar.

I Sverige ska de bad som har fler än 200 badande per dag under badsäsongen registreras som EU-bad, och skyltar som visar hur kvaliteten på badvattnet är ska finnas på plats. Vattnet kan klassificeras som utmärkt, bra, tillfredsställande eller dåligt.

Av de nu 445 svenska EU-baden bedöms cirka 90 procent ha tillfredsställande, bra eller utmärkt badvattenkvalitet.

Dåligt innebär att prover visat på förhöjda bakteriehalter vid något eller flera tillfällen de senaste fyra åren. Kommuner kan även tillfälligt avråda från bad, vid exempelvis algblomning.

Info om badplatserna och kommunernas analyssvar finns på Hav:s webbplats.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer