Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler barn växer upp i skuldsatta familjer

Antalet barn som växer upp i skuldsatta familjer ökar, enligt statistik från Kronofogden.
Den ekonomiska oron märks även i samtalen till Bris.
– Ett barn frågade om hur gammal man måste vara för att få jobba, säger socionomen Marie Angsell.
Ekonomi • Publicerad 15 juni 2023
Antalet föräldrar med skulder hos Kronofogden ökar. Arkivbild.
Antalet föräldrar med skulder hos Kronofogden ökar. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Över 180 000 barn i Sverige har minst en föräldrar med skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden, enligt ny statistik från myndigheten. Det är en ökning med 4 procent jämfört med samma period förra året.

Samtidigt ingår bara en del av de utsatta familjerna i statistiken, påpekar Reza Saleh Baars, sektionschef för Kronofogdens förebyggande verksamhet.

Annons

– Vi har märkt att fler hör av sig till oss och är oroliga för sin ekonomi, det är många gånger kopplat till ökade kostnader i samhället, säger hon.

– Men vi vet ju också att det finns många fler som lever i familjer med väldigt små ekonomiska marginaler, men inte har skulder hos oss. Så vi följer ju det här väldigt noggrant.

"Våga prata"

Problemen kan bli extra kännbara under sommarlovet, när vissa barn tvingas välja bort aktiviteter med sina vänner på grund av familjens ekonomiska situation.

Reza Saleh Baars hoppas att statistiken ska få fler föräldrar att våga prata med sina barn om familjens ekonomi.

– Vi är i kontakt med många familjer och ser att det finns en oerhörd skam och att många inte vet hur de ska prata med sina barn om det här, säger Reza Saleh Baars.

Ökning hos Bris

Även på Bris (Barnens rätt i samhället), som sedan flera år samarbetar med Kronofogden för att stötta utsatta barn, märks de tuffare tiderna.

– Vi ser en viss ökning i samtalen som handlar om ekonomisk oro. Men vi ser också på innehållet i samtalen att det är en skillnad sista halvåret ungefär, säger Marie Angsell, socionom på Bris.

Vissa barn är oroliga för att de eller deras syskon inte ska kunna äta sig mätta nu när de inte får mat i skolan. Ett annat barn frågade om hur gammal man måste vara för att få jobba, för att kunna hjälpa familjen med pengar.

Bris har inför sommaren satsat extra på sin stödlinje och räknar med ett stort antal samtal om bland annat ekonomisk oro.

– Men det kan vara bra att prata om allt möjligt. Vi ser till exempel att barn avstår från att prata med föräldrarna om andra problem, för att inte belasta dem ytterligare, säger Marie Angsell.

Fakta: Föräldrar med skulder hos Kronofogden

Drygt 180 000 barn i Sverige, omkring vart tolfte barn, har minst en förälder som har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

Kommuner med högsta andelen barn med skuldsatta föräldrar: Perstorp (22,9 procent), Ljusnarsberg (21,4), Bjuv (19,7), Filipstad (19,2) och Storfors (18,7).

Kommuner med lägsta andelen: Lomma (1,7 procent), Danderyd (2,2), Vellinge (2,4), Täby (2,5) och Hammarö (2,5).

Barn upp till 18 år kan ringa till Bris kuratorer på 116 111. Det går också att chatta eller mejla. Bris vuxentelefon har 0771-50 50 50.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons