Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler döda i stora översvämningar i Australien

Skyfallen vräker ner över stora delar av Australiens östkust och har orsakat vad som beskrivs om "aldrig tidigare skådade" översvämningar.
Minst 20 människor har hittills omkommit i vattenmassorna.
Australien • Publicerad 8 mars 2022
En villa i Londonderry i utkanten av Sydney ligger under vatten.
En villa i Londonderry i utkanten av Sydney ligger under vatten.Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Nederbörd i Australien, 2–8 mars.
Nederbörd i Australien, 2–8 mars.Foto: Anders Humlebo

Regnet har de senaste veckorna öst ner oavbrutet över Australiens östkust. I såväl landets tredje största stad Brisbane, som den största staden Sydney, har områden lagts under vatten.

Trots de redan massiva regnen varnade myndigheterna för att tisdagen skulle bli än värre och tusentals invånare i Sydneyområdet har fått order om att lämna sina hem.

Annons

– Vi varnar för intensiva skyfall som sannolikt kommer att leda till livshotande och farliga översvämningar, säger Dean Narramore, meteorolog vid landets vädermyndighet på en presskonferens.

Förödande skador

Sammanlagt har hundratusentals människor längs Australiens östkust beordrats att lämna sina hem den senaste veckan.

Minst 20 människor har hittills mist livet i ovädret i delstaterna Queensland och New South Wales. På tisdagsmorgonen steg dödssiffran ännu en gång när en mamma och hennes vuxne son påträffats avlidna i vattnet i Sydneys västra utkanter, sedan deras översvämmade bil hittats övergiven.

– Det här är den blöta motsvarigheten till "den svarta sommaren", säger räddningstjänstens talesperson Phil Campbell till nyhetsbyrån AFP, med hänvisning till de omfattande skogsbränder som härjade i Australien brandsäsongen 2019–2020.

Skadorna som översvämningarna har orsakat i naturen och på infrastruktur och byggnader är lika förödande som de enorma skogsbränderna då, enligt Campbell.

Efter regn kommer storm

På tisdagskvällen, lokal tid, hade enligt The Sydney Morning Herald 820 millimeter regn fallit över Sydney hittills i år, vilket är den högsta siffran sedan mätningarna inleddes och mer än dubbelt så mycket som normalt.

På tisdagen fick bland annat Mona Vale i nordöstra Sydney 102 millimeter regn på tre timmar. Under onsdagsmorgonen väntas enligt vädermyndigheten BOM regnet avta betydligt, men i stället kommer då kraftiga vindar vilka väntas orsaka än mer skada.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons