Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler dödade under protesterna i Iran

Sammanlagt 133 personer har hittills dödats under protesterna i Iran, enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR).
Iran • Publicerad 2 oktober 2022
Tårgas använd mot demonstranter vid universitetet i Teheran.
Tårgas använd mot demonstranter vid universitetet i Teheran.Foto: AP/TT

I siffran ingår 41 personer som ska ha dödats under en enskild händelse i Zahedan i provinsen Sistan och Baluchistan i sydöstra Iran i fredags.

Våldsamheter bröt ut där efter en demonstration mot en våldtäkt av en 15-årig flicka, som ska ha begåtts av en polischef i regionen medan flickan var frihetsberövad.

Annons

Händelsen ägde rum samtidigt som protester mot regimen pågår i stora delar av Iran.

Protesterna har pågått i över två veckor och är den största demonstrationsvågen i diktaturen på flera år.

Exakt vad som hände i Zahedan är dock osäkert – enligt Irans statligt kontrollerade medier attackerades den lokala polisstationen av beväpnade separatister. Fem personer ur det militära revolutionsgardet ska ha dödats. Oppositionella medier rapporterar däremot att det var säkerhetsstyrkorna som utövade dödligt våld mot demonstranter, så som de gjort på flera andra håll i Iran.

Internet är fortfarande strypt av regimen, vilket hindrar spridningen av information kring vad som sker i Iran. Dödssiffran befaras därför vara högre än vad som hittills framkommit.

Gnistan som utlöste protestvågen var 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, som inträffade efter att hon frihetsberövats av den iranska moralpolisen för att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons