Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler "feber"-dödsfall i Nordkorea

Ytterligare 21 dödsfall på grund av "febersjukdom" har offentliggjorts i Nordkorea, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA. I onsdags bekräftades det första fall av smitta och i torsdags det första coviddödsfallet i landet.
Nordkorea • Publicerad 14 maj 2022
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under ett möte med det styrande kommunistpartiets centralkommitté i torsdags. Bild tillhandahållen av Nordkoreas kommunistparti.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under ett möte med det styrande kommunistpartiets centralkommitté i torsdags. Bild tillhandahållen av Nordkoreas kommunistparti.Foto: KCNA/AP/TT

Nära 175 000 febersjuka påträffades bara på fredagen. KCNA uppger inte om något av de senaste dödsfallen var covidsjuka. Enligt bedömare har dock Nordkorea inte kapacitet att i större skala testa sjuka för covid-19.

"Det totala antalet insjuknade människor i hela landet är 524 440, varav 234 630 är helt återställda, 288 810 får behandling och antalet dödsfall hittills är 27", rapporterar KCNA.

Annons

Dödsfallen beskrivs ha orsakats av "okunskap" och "överanvändning av mediciner".

Nordkoreas vårdsystem beskrivs vara i sönderfall och sakna nödvändiga mediciner och utrustning.

När det första bekräftade fallet offentliggjordes i onsdags utlyste ledaren Kim Jong-Un en nationell nedstängning. Kim säger att man ska följa den kinesiska modellen för att stoppa spridning.

– Vi bör dra lärdomar från Kinas kommunistparti och folks erfarenheter och framgångsrika insatser för att hindra viruset, rapporteras Kim säga.

Nordkorea har tidigare tackat nej till erbjudanden om covid-vaccin från Kina, liksom från Världshälsoorganisationens Covax-program.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons