Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fler tror på sjunkande bopriser

Nu väntar sig allt färre att bopriserna stiger, samtidigt som allt fler tror att priserna kommer att sjunka. Det visar SEB:s boprisindikator för mars månad i år.
Ekonomi • Publicerad 14 mars 2022
Lite mer dämpas optimism på bostadsmarknaden. Arkivbild.
Lite mer dämpas optimism på bostadsmarknaden. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

18 procent tror att priserna sjunker, en ökning med 8 procent jämfört med 8 procentenheter jämfört med februari.

Men fortfarande är optimismen rätt god. Hela 47 procent tror att priserna kommer att stiga, men det är 8 procentenheter mindre än i februari.

Annons

"Det pågående kriget i Ukraina och dess ekonomiska konsekvenser når hushållens syn på den svenska bostadsmarknaden. Boprisförväntningarna sjunker till den lägsta nivån sedan juli 2020, då indikatorn återhämtade sig efter den initiala pandemichocken. Det råder dock en stor osäkerhet ifall förväntningarna snabbt kommer vända upp igen eller om det är början på en växande pessimism" skriver SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Fler ser också räntehöjningar framöver, och 17 procent svarar att de tänker binda sin boränta. Det är en ökning med 5 procentenheter jämfört med i februari.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. 1 000 personer har tillfrågats av Demoskop via en webbpanel.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons