Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flera döda efter kraftiga regn i Brasilien

Minst tolv personer i den brasilianska delstaten Minas Gerais har omkommit i kraftiga skyfall de senaste dagarna, uppger myndigheterna. Flera av de döda uppges vara barn.
Brasilien • Publicerad 11 januari 2022
Floden Rio das Velhas svämmar över i staden Raposos i Minas Gerais.
Floden Rio das Velhas svämmar över i staden Raposos i Minas Gerais.Foto: Eugenio Savio/AP/TT
Invånare i staden Raposos i Minas Gerais, Brasilien, försöker rädda sina ägodelar från vattenmassorna.
Invånare i staden Raposos i Minas Gerais, Brasilien, försöker rädda sina ägodelar från vattenmassorna.Foto: Eugenio Savio/AP/TT

Nära delstatens huvudstad Belo Horizonte omkom fem personer ur samma familj när de begravdes under väldiga lermassor. Två timmars bilfärd österut, i Sao Gonçalo do Rio Abaixo, dog en tioårig flicka när väggarna till hennes sovrum rasade in, skadade av regnet.

Enligt landets meteorologiska institut har delar av Minas Gerais fått över 400 millimeter regn bara i januari och tidigast på fredag väntas nederbörden lätta.

Annons

Sammanlagt 145 kommuner har utlyst olika former av nödläge och 17 000 människor har fått lämna sina hem. Myndigheterna är dock oroade över att någon av de 42 dammar som finns i delstaten ska brista – tre av dammarna anses vara extra utsatta.

De tolv dödsfallen inkluderar inte de tio som omkom i lördags, när ett väldigt klippblock rasade ner över flera turistbåtar i en sjö i Furnas-sjön i södra Minas Gerais. Enligt myndigheterna kan de kraftiga regnen ha bidragit till att klippan delvis rasade ihop.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons