Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Utegångsförbud efter dödliga protester i Peru

Utegångsförbud införs i Perus södra region Puno efter politiska oroligheter som krävt minst 18 dödsoffer.
Demonstranter kräver president Dina Boluartes avgång.
Peru • Publicerad 10 januari 2023
Protester, där demonstranter kräver president Dina Boluartes avgång, har pågått sedan expresident Pedro Castillio avsattes och frihetsberövades i december. Arkivbild.
Protester, där demonstranter kräver president Dina Boluartes avgång, har pågått sedan expresident Pedro Castillio avsattes och frihetsberövades i december. Arkivbild.Foto: Martin Mejia/AP/TT
Demonstranter som kräver president Dina Boluartes avgång försökte storma en flygplats i Juliaca.
Demonstranter som kräver president Dina Boluartes avgång försökte storma en flygplats i Juliaca.Foto: Johan Hallnäs/TT

Peru skakas av en urholkande politisk utveckling sedan den dåvarande presidenten Pedro Castillo avsattes i december efter att själv ha försökt införa undantagslagar för att undvika riksrätt.

Protesterna mot tidigare vicepresidenten Boluarte, som tog över makten sedan Castillo fängslats, är som starkast i regionen Puno vid gränsen till Bolivia.

Annons

Oroligheterna eskalerade när demonstranter försökte ta sig in på en flygplats i Juliaca som bevakades av peruanska säkerhetsstyrkor. Minst 14 personer dödades i sammandrabbningarna natten till tisdagen vid flygplatsen, medan ytterligare dödsfall inträffade när affärer i ett köpcentrum plundrades.

Förutom de 18 dödsfallen så har ett 40-tal personer skadats i sammandrabbningarna.

Utegångsförbudet råder under tre dagar, från klockan 20 till klockan 4 lokal tid enligt premiärminister Alberto Otarola.

Perus kongress har röstat för att tidigarelägga nästa val från 2026 till april 2024 i ett försök att lindra de politiska spänningarna i landet. Enligt den nya tidplanen ska president Boluarte i juli 2024 lämna över makten till segraren i valet.

En domstol har samtidigt beslutat att den avsatte presidenten Castillo ska vara frihetsberövad i 18 månader – detta efter ett beslut att han inte längre omfattas av åtalsimmunitet som landets president normalt åtnjuter.

Castillo-anhängare beskriver presidenten som kidnappad, medan myndigheterna säger att misstankarna mot den avsatte ledaren måste utredas grundligt.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons