Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flest olyckor i luften med skärmflyg

Olyckor • Publicerad 14 juni 2023
Flest olyckor i luften skedde med skärmflyg under förra året. Arkivbild.
Flest olyckor i luften skedde med skärmflyg under förra året. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Fem personer omkom inom allmänflyget, det vill säga icke-kommersiell flygtrafik, i Sverige under förra året, enligt Transportstyrelsens säkerhetsöversikt för luftfarten. Totalt 16 personer skadades allvarligt.

Tre av de omkomna var skärmflygare, i tre separata olyckor. Totala antalet olyckor inom allmänflyget var 45 stycken, varav 32 skedde med skärmflyg.

Annons

I den kommersiella luftfarten inträffade inga olyckor under 2022.

Antalet säkerhetsrelaterade händelser som rapporterades till Transportstyrelsen ökade från cirka 7 000 under 2021 till knappt 8 400 i fjol. Det är två procent färre än 2019, det senaste normalåret före pandemin.

"De allvarligaste händelserna påminner oss om att vi behöver hålla nivån uppe i det säkerhetsarbete som pågår dels inom Transportstyrelsen, dels tillsammans med olika intresseorganisationer", säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons