Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Flygplats blockeras i protest mot lagförslag

Israel • Publicerad 3 juli 2023
Ridande polis skingrar demonstranter som blockerar ingången till Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv.
Ridande polis skingrar demonstranter som blockerar ingången till Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv.Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Tusentals demonstranter skapade förseningar på Israels största flygplats, Ben Gurion i Tel Aviv, på måndagskvällen. Viftande med blåvita israeliska flaggor protesterade de mot regeringens omstridda förslag till förändringar av rättsväsendet.

De blockerade tillfarter och demonstrerade även inne i terminalbyggnaden. Flera flygningar drabbades av förseningar och minst 27 människor greps av polisen.

Annons

Efter månader av protester stoppades reformen tillfälligt men i juni meddelade premiärminister Benjamin Netanyahu att regeringen går vidare med planerna sedan samtal med oppositionen om en kompromiss brutit samman.

Omstöpningen av domstolarna är enligt regeringen nödvändig för att ge valda politiker större makt och minska den israeliska högsta domstolens mandat. Kritiker hävdar att planerna kan komma att leda till en mer auktoritär regim.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons