Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN-chefen fördömer Israel för "övervåld"

Israeliska styrkor har använt "övervåld" i sina omfattande räder i Jenin på Västbanken, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
Mellanöstern • Publicerad 7 juli 2023
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Arkivbild.Foto: Khalil Senosi/AP/TT

Guteress pekade särskilt på att över 100 civila skadats och ytterligare tusentals människor tvingats fly efter attackerna mot flyktinglägret i Jenin.

Han kritiserade också Israel för att ha förhindrat sårade från att få vård och biståndsarbetare från att nå fram till dem som behövt hjälp.

Annons

– Jag fördömer kraftigt alla former av våld mot civila, inklusive terrorhandlingar, sade Guterres till ett pressuppbåd på torsdagen.

På en fråga om fördömandet även gäller Israel svarade han:

– Det inbegriper alla former av övervåld och uppenbarligen använde sig israeliska styrkor av övervåld i den här situationen.

FN-basen manade än en gång Israel till att "hålla sig till sina förpliktelser i enlighet med internationell lagstiftning" och agera återhållsamt och proportionerligt i sin våldsutövning.

Minst 14 personer, varav 13 palestinier och en israelisk soldat, dödades under Israels två dagar långa räd som inleddes tidigt i måndags.

Militären har tidigare uppgett att man beslagtagit vapen och sprängämnen och förstört tunnlar och kommandoposteringar under räden. Enligt israeliska medier har minst 120 misstänkta militanta palestinier gripits i samma veva.

Fakta: Jenins flyktingläger

Flyktinglägret i Jenin ligger i staden med samma namn och inrättades 1953 för att hysa palestinier som flytt eller fördrevs i samband med kriget 1948-1949.

Det är det nordligaste av de 19 flyktingläger som finns på Västbanken, och även ett av de fattigaste och mest överbefolkade.

FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar UNRWA skriver på sin hemsida att lägret har 14 000 invånare, medan uppgifter från borgmästaren i Jenin talar om 18 000. Lägrets yta är 0,42 kvadratkilometer.

Lägret spelade en viktig roll under den andra palestinska intifadan 2002. Under upproret ockuperade Israels militär lägret efter tio dagars hårda strider då över 400 hus förstördes. 52 palestinier och 23 israeliska soldater dödades.

Under de senaste 18 månaderna har säkerhetsläget i lägret försämrats och förtroendet för Palestinska myndigheten minskat. Lägret beskrivs som ett fäste för militanta motståndsgrupper.

Källa: AFP, UNRWA

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons