Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Poliser vid Abu Aklehs begravning ska utredas

När journalisten Shireen Abu Akleh skulle begravas – efter att ha skjutits ihjäl medan hon rapporterade om en räd på ockuperade Västbanken i onsdags – ingrep israeliska kravallpoliser.
Deras agerande ska nu utredas, meddelar Israels polischef.
Mellanöstern • Publicerad 14 maj 2022
Shireen Abu Akleh var en erfaren reporter. Hon dödades på Västbanken i onsdags. Arkivbild.
Shireen Abu Akleh var en erfaren reporter. Hon dödades på Västbanken i onsdags. Arkivbild.Foto: Al Jazeera/AP/TT

På filmklipp som spridits syns hur tumult uppstår när poliserna med batonger angriper kistbärarna, som nästan tappar kistan.

Fredagens begravning i östra Jerusalem av den folkkäre journalisten samlade tusentals personer. Många viftade med palestinska flaggor som poliserna ryckte från dem.

Annons

Polisens agerande har fördömts världen över, bland annat FN:s generalsekreterare António Guterres och Vita husets pressekreterare Jenn Psaki, som kallade filmklippen "djupt oroväckande".

Fastän FN:s säkerhetsråd sällan är enigt när det gäller ärenden kopplade till Israel så har det enhälligt fördömt dödandet av Shireen Abu Akleh.

I ett uttalande skriver rådet att man kräver "en omedelbar, grundlig, transparent och opartisk utredning".

51-åriga Shireen Abu Akleh beskrivs som en mycket erfaren korrespondent av sina medarbetare på Al Jazeera. Enligt andra journalister på plats hade hon på sig skyddsväst med ordet "press" på, som tydligt markerade att hon var journalist, när hon dödades av ett skott i ansiktet.

Enligt den palestinska allmänna åklagaren pekar utredningen på att Abu Akleh dödades av israelisk eld. Men Israel säger att skotten lika gärna kan ha avfyrats av palestinska skyttar.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons