Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN i Afghanistan: Fyra saknade kvinnor tillbaka

Fyra afghanska kvinnoaktivister och deras anhöriga som varit saknade i flera veckor har enligt FN släppts.
Afghanistan • Publicerad 13 februari 2022
En afghanska kvinna, klädd i heltäckande burka, går ut ur en butik i huvudstaden Kabul. Arkivbild.
En afghanska kvinna, klädd i heltäckande burka, går ut ur en butik i huvudstaden Kabul. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

"Efter en lång period av ovisshet om var de befann sig och om de var i säkerhet, har de fyra försvunna afghanska kvinnoaktivisterna, liksom deras anhöriga som också varit försvunna, nu släppts av de factomyndigheterna", skriver FN-missionen i Afghanistan (Unama), på Twitter på söndagen.

Med de factomyndigheterna avses talibanstyret, som inte är internationellt erkänt.

Vädjade om hjälp

Annons

De fyra kvinnorna har saknats sedan de försvann i samband med att de deltagit i anti-talibanprotester. Två av kvinnorna försvann den 19 januari och de andra två någon vecka senare. Det hårdföra islamiststyret har sedan dess förnekat att det ligger bakom försvinnandena.

Strax innan en av kvinnorna försvann delades en videoinspelning av henne på sociala medier. Där ses kvinnan desperat vädja om hjälp och varna för att talibankrigare befann sig utanför hennes hem.

Talibanstyret som tog makten i augusti förra året har förklarat att man avser att ha en "mjukare" kvinnopolitik än förra gången de hade makten i Afghanistan åren 1996 till 2001. Men sedan dess har styret flera gånger slagit till mot oliktänkande genom att med våld skingra kvinnoaktivisters möten, fängsla kritiker och attackera lokala journalister som bevakar protesterna.

Heltäckande burka

Regimen har också hindrat kvinnor från att arbeta i stora delar av den offentliga sektorn som finns, och flertalet flickor släpps inte inte in i de afghanska gymnasieskolorna.

Dessutom har order utfärdats som förbjuder kvinnor att resa mellan olika städer, såvida de inte har en manlig släkting i sällskap. Och i flera städer har anslag satts upp där kvinnor uppmanas bära heltäckande burka om de ska tillåtas gå in i butiker, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons