Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: Mänsklig katastrof hotar i Darfur

Kriget i Sudan rasar för tredje månaden. 2 000 människor beräknas ha dött i striderna.
FN:s ansvarige för humanitära frågor varnar för "en mänsklig katastrof".
Sudan • Publicerad 15 juni 2023
Striderna har främst pågått i huvudstaden Khartum och i den västra Darfurprovinsen. Arkivbild.
Striderna har främst pågått i huvudstaden Khartum och i den västra Darfurprovinsen. Arkivbild.Foto: AP/TT

FN:s undergeneralsekreterare Martin Griffiths sade att läget i Darfurprovinsen i Sudan "snabbt gär mot en humanitär katastrof" på grund av den växande konflikten.

"Världen kan inte låta detta ske", sade han i ett uttalande på torsdagen, samtidigt som nya uppgifter kom antalet döda i striderna i Sudan.

Annons

Uppgiften om omkring 2 000 döda i konflikten kommer från den oberoende analysgruppen Acled.

I veckan har också Khamis Abdullah Abakar, guvernör i Darfurprovinsen i landets västra del, mördats.

Strider mellan armén, vars general Abdel Fattah al-Burhan leder landet, och paramilitära RSF, ledda av general Mohamed Hamdan Dagalo, har pågått sedan mitten av april.

Mordet på guvernören skedde bara timmar efter att han uttalat sig kritiskt om RSF i saudisk tv. General al-Burhan anklagar RSF för den "förrädiska attacken", medan RSF nekar och fördömer handlingen som ett "kallblodigt lönnmord".

De hårda striderna, som främst pågått i huvudstaden Khartum och i Darfur, har tvingat mer än 1,6 miljoner människor på flykt inom landet. Omkring 530 000 har dessutom flytt till grannländerna.

Men FN:s undergeneralsekreterare Griffiths hänvisar också till den svåra krisen i Darfurproven i början av 2000-talet, då 300 000 dödades och över 2,5 miljoner tvingades fly i konflikten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons