Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

FN-möte om ryska brott i Ukraina

Ukraina • Publicerad 9 maj 2022
Ukrainas FN-ambassadör Jevhenija Filipenko. Arkivbild.
Ukrainas FN-ambassadör Jevhenija Filipenko. Arkivbild.Foto: Fabrice Coffrini/AP/TT

FN:s människorättsråd UNHRC ska på torsdag hålla ett extrainkallat möte för att diskutera uppgifterna om ryska brott mot mänskliga rättigheter i Ukraina.

Mötet kommer efter att Ukraina krävt att frågan utreds, vilket stöds av många medlemsländer.

Annons

Ukrainas FN-ambassadör Jevhenija Filipenko säger i en video att "nästan 60 länder" krävt att rådet kallas till ett extrainsatt möte i frågan.

– Vi kommer inte att vila förrän vi har försäkrat oss om att de som är ansvariga för dessa brott hålls till svars för dem, säger Filipenko.

– Tillsammans skickar vi ytterligare ett tydligt budskap till (Rysslands president) Vladimir Putin och hans grupp av krigsförbrytare: Ni är isolerade som aldrig förr.

Enligt den ukrainska regeringen handlar det i synnerhet om de övergrepp i Butja som väckte internationell bestörtning och "krigsförbrytelser" i Mariupol.

Ryssland uteslöts i början av april ur rådet för mänskliga rättigheter.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons