Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: Över 700 barn i Somalia döda av undernäring

Runt 730 barn har mellan januari och juli dött på vårdinrättningar som behandlar undernärda personer i Somalia, rapporterar FN.
Världsorganisationen varnar också för att den verkliga siffran skulle kunna vara mycket högre.
Somalia • Publicerad 6 september 2022
Ett undernärt barn som undersöktes på ett sjukhus i Somalias huvudstad Mogadishu i lördags.
Ett undernärt barn som undersöktes på ett sjukhus i Somalias huvudstad Mogadishu i lördags.Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Miljoner människor vid Afrikans horn riskerar svält, sedan området genomlider den värsta torkan på fyra decennier. Fyra svaga regnsäsonger har utplånat boskap och grödor.

– Undernäringen har nått en aldrig tidigare skådad nivå, säger Wafaa Saeed, som representerar FN:s barnorganisation Unicef i Somalia.

Annons

Hon uppger att de över 700 barn som dött mellan januari och juli motsvarar mindre än en procent av barnen som lades in, botades och skrevs ut vid vårdinrättningar som behandlar undernärda i Somalia.

– Men vi tror också att siffran kan vara högre, eftersom många barns dödsfall inte registreras, säger Saeed.

Runt 1,5 miljoner barn, varav nästan hälften är under fem år, riskerar att drabbas av akut undernäring. Bland dem kommer 385 000 behöva behandlas för allvarlig akut undernäring, säger Saeed.

FN varnade i måndags för att Somalia är på gränsen till hungersnöd, för andra gången på ett drygt decennium.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons