Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN:s människorättskontor i Uganda stänger

FN:s människorättskontor i Ugandas huvudstad Kampala stängs i helgen sedan landets regering vägrat att förnya det avtal som har tillåtit FN att verka där i nästan två decennier.
Uganda • Publicerad 5 augusti 2023
Volker Turk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, säger att allvarliga utmaningar för mänskliga rättigheter kvarstår i Uganda. Arkivbild.
Volker Turk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, säger att allvarliga utmaningar för mänskliga rättigheter kvarstår i Uganda. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Underkontor i städerna Gulu och Moroto har redan under de senaste veckorna stängt.

"Jag beklagar att vårt kontor i Uganda var tvunget att stänga efter 18 år, under vilka vi kunde arbeta nära civilsamhället, människor från olika samhällsskikt i Uganda samt samarbeta med statliga institutioner för att främja och skydda mänskliga rättigheter för alla ugandier", säger Volker Turk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, i ett uttalande.

Annons

Han tillägger att framsteg har gjorts under åren, men att "allvarliga utmaningar för de mänskliga rättigheterna kvarstår".

Turk uttrycker i synnerhet oro inför valet 2026 mot bakgrund av den "allt mer fientliga miljö där människorättsförsvarare, aktörer från civilsamhället och journalister är verksamma".

Regeringen har inte kommenterat stängningen. Oppositionen i landet är däremot kritisk till beslutet.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons