Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

FN:s säkerhetsråd enigt om "fredlig lösning"

Ukraina • Publicerad 6 maj 2022
FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.
FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

FN:s säkerhetsråd har enhälligt antagit en deklaration om att stödja generalsekreteraren António Guterres ansträngningar för att hitta en "fredlig lösning" på kriget i Ukraina.

Det är den första deklarationen som har antagits av säkerhetsrådet sedan kriget bröt ut den 24 februari. Totalt 15 länder är med i rådet och Ryssland är ett av dem.

Annons

Utkastet till deklarationen lades fram Norge och Mexiko.

I deklarationen står att "säkerhetsrådet uttrycker en djup oro över bevarandet av fred och säkerhet i Ukraina" och att "samtliga medlemsländer har, i enighet med FN-stadgan, åtagit sig att lösa internationella tvister på ett fredligt sätt".

Strax efter att deklarationen antogs lade Ryssland in sitt veto mot en resolution som fördömde Rysslands invasion av Ukraina och som bad Moskva att dra tillbaka sina soldater.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons