Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN: Utsläppen större än innan pandemin

Utsläppen och koncentrationen av växthusgaser ökar, enligt en FN-rapport.
Samtidigt behöver ländernas klimatambitioner vara sju gånger så höga jämfört med vad de är i dag, för att Parisavtalets 1,5-gradersmål ska kunna nås.
Världen • Publicerad 13 september 2022
FN:s generalsekreterare António Guterres säger att det inte finns något naturligt med omfattningen av världens naturkatastrofer. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres säger att det inte finns något naturligt med omfattningen av världens naturkatastrofer. Arkivbild.Foto: Yuki Iwamura/AP/TT

FN:s meteorologiska organisation (WMO) varnar för att katastrofer kommer att bli allt vanligare, om världen misslyckas med att minska koldioxidutsläppen i linje med vad forskningen visar behövs för att hindra de värsta effekterna av den globala uppvärmningen.

– Översvämningar, torka, värmeböljor, extrema stormar och skogsbränder blir allt värre, säger FN-chefen António Guterres.

Annons

– Det finns inget naturligt med den nya omfattningen av dessa katastrofer. De är priset för mänsklighetens beroende av fossila bränslen.

Coronapandemin ledde till den största minskningen i koldioxidutsläpp som registrerats. Men nu är utsläppen större än vad de var före pandemin.

Trots mer än tre decennier av FN-ledda förhandlingar finns det få tecken på att Parisavtalets mål om begränsa uppvärmningen till helst 1,5 grader kommer att hållas.

Ländernas ambitioner för 2030 måste vara fyra gånger så höga som i dag för att uppvärmningen ska begränsas till två grader, och sju gånger så höga för att den ska begränsas till 1,5 grader.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons