Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Företagarna alltmer pessimistiska

Ekonomi • Publicerad 4 juli 2022
Småföretagare blir mer pessimistiska. Arkivbild.
Småföretagare blir mer pessimistiska. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Företagarna blir mer pessimistiska om framtiden, visar SEB:s företagarbarometer. Den visar synen på verksamheten de kommande tre månaderna och sjunker nu från 10 i juni till minus tre.

"De allt dystrare ekonomiska utsikterna når till slut Sveriges enmansföretagare. Framtidstron vänder tydligt ner i juli och når den lägsta nivån sen mätningen startades december 2020. Privatekonomin och företagsekonomin är ofta sammanflätade, vilket gör att företagarna riskerar att åka på en dubbel smäll när konjunkturen försvagas", skriver SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Barometern har sjunkit stadigt sedan i fjol. I augusti 2021 låg den på 26 enheter men har alltså nu sjunkit till minus 3. Den bygger på 600 webbintervjuer med enmansföretagare om omsättning, likvid, arbetstid och utsikter för framtiden. Undersökningen gjordes av Demoskop under den 17 till 26 juni i år.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons