Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Forskare kan ha hittat läkemedel för sorkfeber

Forskare vid Umeå universitet har tillsammans med kollegor från USA och Finland hittat antikroppar som kan möjliggöra behandling av sorkfeber, rapporterar .
Medicin • Publicerad 14 maj 2022
För att skydda sig från sorkfeber bör man försöka undvika direktkontakt med gnagare och undvika inandning av damm som kan vara förorenat med sorkens utsöndringar. Arkivbild.
För att skydda sig från sorkfeber bör man försöka undvika direktkontakt med gnagare och undvika inandning av damm som kan vara förorenat med sorkens utsöndringar. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssorken, och kan i värsta fall vara dödlig för människor. Upp till 2 000 svenskar får sjukdomen varje år. Antikropparna som forskarna hittat ser ut att kunna användas för att bekämpa infektioner som orsakas av virusfamiljen där sorkfeber ingår.

– Det vi har hittat och det vi har studerat är personers immunförsvar när de har blivit infekterade av sorkfebervirus, säger Mattias Forsell, docent vid Umeå universitet och en av studiens huvudförfattare, till SVT.

Annons

– Genom att sedan avgöra vilka personer som fått ett väldigt bra immunförsvar så kan vi i princip kopiera delar av den immunförsvarsreaktionen och göra det till ett läkemedel.

Det kommer dock ta flera år innan det nya forskningsfyndet kommer att kunna användas i praktiken. I Sydamerika ska kliniska studier påbörjas på människor. Där dör var tredje person som blir infekterad av viruset.

Fakta: Sorkfeber

Sorkfeber är en virussjukdom som sprids via skogssorken.

Sorkfeber är i princip begränsad till områden norr om Dalälven, även om enstaka fall har rapporterats från andra områden.

Smittspridning från skogssork till människa sker framför allt via inandning av damm som förorenats av sorkars urin och avföring eller via direktkontakt med saliv, urin eller avföring.

Symtomen är hög feber, muskelvärk, allmän sjukdomskänsla och ofta svåra buk- och ryggsmärtor. Njurarna angrips och ibland kan hudblödningar uppträda. Nästan alla tillfrisknar utan kvarstående men.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons