Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Forskare: Snus kan skydda mot corona

Svenska forskare har kontaktats av franska kollegor som vill undersöka snusets effekter på covid-19, rapporterar Dagens Nyheter.
En tidigare studie från Frankrike antyder att rökare inte löper en lika hög risk att drabbas av allvarliga komplikationer av coronaviruset.
Publicerad 27 maj 2020
Snusande svenskar kan hjälpa till att förstå varför vissa inte drabbas av allvarliga komplikationer av covid-19. Arkivbild.
Snusande svenskar kan hjälpa till att förstå varför vissa inte drabbas av allvarliga komplikationer av covid-19. Arkivbild.Foto: isabell Höjman/TT

– Ja, vi har blivit kontaktade av franska kollegor som har undrat om vi ska göra något. Om det skulle visa sig att även snus ser ut att skydda mot allvarlig covid-19 så kan man ju dra slutsatsen att det har något med nikotin att göra, säger Cecilia Magnusson, professor och verksamhetschef vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES), till DN.

Hon har länge forskat om snusets effekter. På CES har man nu börjat titta på de registerdata som finns i de svenska befolknings- och hälsoregister, där man bland annat frågat stora grupper hur de använder tobak och snus.

Annons

– Sedan kan man försöka se om det finns någon koppling till hur olika människor har drabbats av covid-19, säger hon till DN.

Även en engelsk studie fann liknande tecken som den franska, men enligt WHO finns det ännu inte några forskningsresultat som visar att nikotin skulle skydda mot covid-19.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons