Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Andersson stänger inte dörren för korttidsstöd

Företag bör kunna permittera personal på grund av höga elpriser. Det säger nationalekonomen Lars Calmfors till tidningen Arbetet.
Statsminister Magdalena Andersson stänger inte dörren för förslaget.
Ekonomi • Publicerad 5 september 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) på en gymnasieskola i Borlänge.
Statsminister Magdalena Andersson (S) på en gymnasieskola i Borlänge.Foto: Pontus Lundahl/TT
Professor Lars Calmfors. Arkivbild.
Professor Lars Calmfors. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

Många företag är drabbade av de höga elpriserna som råder nu, och arbetsgivare har varnat för att arbetstillfällen är hotade, skriver tidningen Arbetet. Nationalekonomen Lars Calmfors säger till tidningen att han anser att man bör ge möjlighet till företag att korttidspermittera om de måste dra ner på verksamheten på grund av höga elpriser.

Magdalena Andersson (S) avfärdar inte förslaget:

Annons

– Vi utesluter ingenting. Vi har ju visat under pandemin att vi är beredda att vidta de åtgärder som krävs, det är vi naturligtvis beredda att göra igen, säger hon till TT under ett besök i Dalarna.

Stödet bör betalas ut till företag som i övrigt är lönsamma, enligt Calmfors, men som nu har svårt att bibehålla en fullskalig verksamhet på grund av yttre omständigheter. Det bör inte vara stöd till branscher som håller på att försvinna, säger han.

– Om man behöver dra ner verksamheten men ha kvar sysselsatta, då har vi stöden just för korttidsarbete som skulle kunna användas. Vi använde dem under pandemin i mycket hög grad och det här är också en situation då det skulle kunna vara lämpligt, säger Calmfors till tidningen.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons