Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Liz Truss pressas om energikrisen

Liz Truss hamnade i heta stolen direkt. Under sin första utfrågning i underhuset grillades Storbritanniens nya premiärminister kring hur hon planerar att tackla den skenande energikrisen.
Storbritannien • Publicerad 7 september 2022
Premiärminister Liz Truss i det brittiska underhuset under sin första arbetsdag.
Premiärminister Liz Truss i det brittiska underhuset under sin första arbetsdag.Foto: House of Commons/AP/TT
Liz Truss håller i sitt första regeringsmöte på 10 Downing Street.
Liz Truss håller i sitt första regeringsmöte på 10 Downing Street.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Först ett första regeringssammanträdde på 10 Downing Street, sedan en första onsdagsutfrågning i det brittiska parlamentet. Frågestunden utgjorde dessutom första gången Boris Johnsons efterträdare mötte sina politiska motståndare i ledarrollen.

Under utfrågningen meddelade Truss att hon i morgon, torsdag, kommer att presentera ett ekonomiskt stödpaket för hårt ansatta privatpersoner och företag som riskerar konkurs under den kommande vintern.

Lovat sänkta skatter

Annons

Men det kommer inte att ske genom att skatta olje- och energibolagens förtjänster högre.

– Jag anser att det är fel att avskräcka företag från att investera i Storbritannien precis när vi behöver få ekonomin att växa, svarade hon på Labourledaren Keir Starmers fråga om hur stödpaketet ska finansieras.

– Det här landet kan inte skatta sin väg till tillväxt.

Liz Truss kampanjade sin väg till Tories ledarpost genom att utlova sänkta skatter, trots varningar om att det kan spä på inflationen. 47-åringen har ännu inte förklarat exakt hur hon ska komma tillrätta med de allt högre levnadskostnaderna. På bara ett år har britternas elräkningar tredubblats och inflationen ligger för första gången sedan 1980-talet på över tio procent.

– Jag är säker på att vi kan rida ut stormen tillsammans, sade hon i underhuset, trots Starmers kommentarer om att vanliga britter tvingas betala priset för hennes politik.

Inga vita män

På tisdagen, bara timmar efter att hon formellt utsetts till ny ledare av drottning Elizabeth, utsåg Truss en räcka nya ministrar som alla uppges dela hennes åsikter om en fri marknadsekonomi med så små begränsningar som möjligt.

Brittiska medier konstaterar att för första gången i historien besitts ingen av de fyra topposterna inom brittisk politik – premiär-, finans-, utrikes- och inrikesministerposten, av en vit man. Kwasi Kwarteng är Storbritanniens första svarta finansminister, inrikesminister Suella Braverman har indiska rötter och utrikesminister James Cleverly har en mamma från Sierra Leone.

Truss har också gjort sig av med flera stora spelare ur Johnsons regering – framför allt de som backade hennes rival Rishi Sunak i Tories ledaromröstning, påpekar The Guardian.

Fakta: Liz Truss

Född 1975.

Utrikesminister sedan 2021, dessförinnan jämställdhetsminister.

Populär bland konservativa väljare i landet. Har utformat sin image efter den tidigare premiärministern Margaret Thatcher.

Som utrikesminister har hon stått i centrum för Storbritanniens stöd till Ukraina och västs sanktioner mot Ryssland.

Är född i Oxford som dotter till en matematikprofessor och en sjuksköterska. Är gift med Hugh O'Leary, med vilken hon har två tonårsdöttrar.

Vann striden om ledarskapet för Konservativa partiet mot Rishi Sunak, tidigare finansminister under Boris Johnson.

Källa: AP, BBC

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons