Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Första homoäktenskapen i Schweiz

I Schweiz har de första gayparen fått gifta sig efter att landet nu tillåter samkönade äktenskap.
Schweiz • Publicerad 1 juli 2022
Laure och Aline gifter sig i stadshuset i Genève. Nu är samkönade äktenskap tillåtna i Schweiz.
Laure och Aline gifter sig i stadshuset i Genève. Nu är samkönade äktenskap tillåtna i Schweiz.Foto: Fabrice Coffrini/AFP/TT

Ett av de första paren som sade ja till varandra var Aline och Laure, som möttes av applåder och gratulationer när de kom ut från stadshuset i Genève.

– Det är ett lyckligt ögonblick, en stor händelse att skriva in i historieböckerna, säger 45-åriga Laure.

Annons

Även Genèves borgmästare, Marie Barbey-Chappuis, var rörd efter att ha vigt det lesbiska paret:

– Det är ett viktig händelse som skickar ett kraftfullt budskap till samhället: att vara fri att älska och att älskas, säger Marie Barbey-Chappuis.

Schweiz är ett av de sista länderna i Europa som godkänner äktenskap mellan samkönade. Vid en folkomröstning förra året röstade en klar majoritet igenom regeringens lagförslag “äktenskap för alla“.

Landet avkriminaliserade homosexualitet 1942. Under senare år har samkönade par kunnat ingå partnerskap, men det gav dem inte samma rättigheter som gifta par. Med den nya lagen åtnjuter samkönade gifta par samma rättigheter som andra gifta.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons