Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försvaret övar: "En större allvarsamhet"

Kriget i Ukraina sätter sin prägel när 4 000 värnpliktiga och försvarsanställda samlas till den storskaliga övningen "Våreld 22".
Försvaret • Publicerad 10 maj 2022
Dennis Knezovic, stridsfordonsskytt, tycker att värnplikten gjort honom lugnare.
Dennis Knezovic, stridsfordonsskytt, tycker att värnplikten gjort honom lugnare.Foto: Johan Nilsson/TT
Stridsvagnar rycker fram vid övningen Våreld 22 på P|7 Revingehed.
Stridsvagnar rycker fram vid övningen Våreld 22 på P|7 Revingehed.Foto: Johan Nilsson/TT
Carl Hejdeman, värnpliktig och skyttegruppchef.
Carl Hejdeman, värnpliktig och skyttegruppchef.Foto: Johan Nilsson/TT
Ett Stridsfordon 90 skjuter med sin kulspruta vid markstridsövningen på Revingehed
Ett Stridsfordon 90 skjuter med sin kulspruta vid markstridsövningen på RevingehedFoto: Johan Nilsson/TT

Nu handlar det om att utveckla den svenska förmågan att slåss på svenskt territorium med större förbandsmassor.

Det är en kompetens som ska återtas efter en längre period av internationellt fokus, förklarar överste Rickard Johansson. I exempelvis Afghanistan agerade svenska militärer i volymmässigt mindre enheter, som kompanier och bataljoner.

Annons

– När vi nu ska fokusera på ett svenskt försvar kopplat till det svenska territoriet så växlar vi upp den förmågan och återtar en kunskap och färdighet som vi hade innan den här internationella eran inträdde, säger Johansson, chef för Markstridsskolan.

"Våreld" pågår på flera platser i södra Sverige, från Västra Götaland och söderut via Småland till Skåne. På Revingehed, där Södra skånska regementet (P 7) huserar, rivs stora sandmoln upp i luften kring stridsfordon och pansarvagnar som dundrar fram i den torra, låglänta terrängen.

Värnplikten lugnar

Under lunchpausen pustar värnpliktiga ut framför tre stridsfordon 90 klädda med granruskor.

Dennis Knezovic, stridsfordonsskytt, har precis fått i sig lite biffgryta från en uppvärmd påse. Också han tycker att kriget i Ukraina sätter ett slags grundton, men att göra värnplikten gör honom lugnare.

– Man får en mycket bredare bild av vad försvaret innebär. Man känner sig mer lugn, för man vet vad Sverige har att erbjuda.

Risken för att Sverige ska hamna i en väpnad konflikt har ökat, men alla som väljer att göra värnplikten vet vad de ger sig in på och vad man övar mot, konstaterar skyttegruppchef Carl Hejdeman.

– Man är ju medveten om vad som händer. Det finns en verklig jämförelse till vad vi övar nu, i stället för att det bara skulle vara teoretiskt, säger han.

Hög adrenalinnivå

För de värnpliktiga är "Våreld" ett slags finalövning. Blivande pluton- och kompanichefer får prova på ledarrollen i mer avancerade situationer under tidspress, medan ordinarie befäl stiger åt sidan och agerar handledare.

Samtidigt som målet är att hålla nere skadenivån på noll, ska de värnpliktiga få en känsla av att det är på blodigt allvar och adrenalinnivån tycks vara på topp när vi närmar oss en grupp soldater som strider i terrängen.

– De svettas där inne nu, det kan jag lova, säger Rickard Johansson när skottsalvorna ekar i lövskogen.

"En fallenhetsfråga"

Annons

Exakt hur skotten avlossas och hur de träffar registreras, liksom hur de inblandade kommunicerar med varandra, och varje moment utvärderas sedan i efterhand under ledning av de övningsdomare som följt låtsasstriderna på nära håll.

– Det är en fallenhetsfråga. Många av dem som sitter här kanske upptäcker att "jag har det inte riktigt". Eller så upptäcker man att "det här är helt rätt", säger Marcus Hedh.

Människor har olika styrkor och svagheter – det gäller att skapa det bästa laget, konstaterar han.

– Det är inte för alla just det här, men det finns en plats för alla i bataljonen kopplat till var man passar in.

Ny fas

Kommande helg övergår sedan övningen i en annan fas, då värnpliktiga och elever får dra sig tillbaka och fokus ligger på att ge ordinarie personal möjlighet att öva.

Då blir det inte lika mycket uppstyckade moment, utan mer sammanhängande scenarier. Sverige har i dag två brigader, som ska bli fyra, och dessa ska kunna ledas tillsammans i en division.

– Det är en del av målsättningen för övningen, att utveckla vår egen förmåga att kunna slåss på svenskt territorium med större förbandsmassor, säger överste Johansson.

Fakta: Våreld 22

Övningen började planeras redan förra sommaren och har därför ingen direkt koppling till krigsutbrottet i Ukraina.

Det är främst en slutövning för värnpliktiga i arméns södra förband, men också en repetitionsövning för viss krigsplacerad personal.

Totalt deltar 4 000 personer från 14 av försvarsmaktens förband, skolor och centrum.

Armén, flygvapnet och hemvärnet medverkar.

Övningen genomförs på övnings- och skjutfält i närheten av Skövde, Remmene, Skillingaryd, Hagshult och Revingehed.

Övningsperiodens längd varierar på de olika platserna.

Källa: Försvarsmakten

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons