Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Försvarets helikoptrar ska transportera coronapatienter

Coronaviruset (TT) • Publicerad 12 april 2020
Flygvapnets HKP14 (Helikopter 14) flankerar en HKP16 (Helikopter 16) under en stridsuppvisning vid en flygdag på F17 i Kallinge.
Flygvapnets HKP14 (Helikopter 14) flankerar en HKP16 (Helikopter 16) under en stridsuppvisning vid en flygdag på F17 i Kallinge.Foto: Johan Nilsson/TT

Försvarsmaktens helikoptrar i Luleå, Kallinge och Linköping görs nu redo för att avlasta sjukvården och transportera coronapatienter, rapporterar P4 Blekinge.

Helikoptrarna är bland annat utrustade med skydd för piloter, civil sjukvårdsutrustning och en patientbår. Patienterna ska hållas nedsövda och intuberade under resorna för att minimera smittspridning.

Annons

– Det finns en förmåga i samhället i dag med civila ambulanshelikoptrar, och vår uppgift är att stödja den funktionen i samhället och förstärka den på alla sätt och vis, säger Jonas Nellsjö, chef för helikopterflottiljen, till P4.

Det formella uppdraget att bistå med transporterna förväntas att komma från Socialstyrelsen snart, säger Nellsjö.

– De signaler jag fått från min uppdragsgivare är att någon gång i slutet av nästa vecka kommer Socialstyrelsen att rikta en förfrågan till Försvarsmakten.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons