Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Skarp ordväxling mellan försvarsministrar

USA kommer att fortsätta att flyga "överallt där internationell lag tillåter". Det är USA:s försvarsminister Lloyd Austins budskap till Ryssland.
Ryske försvarsministern anklagar i sin tur USA för ökat spioneri och hotar med repressalier.
Ryssland/USA • Publicerad 15 mars 2023
USA:s försvarsminister Lloyd Austin under onsdagens pressmöte.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin under onsdagens pressmöte.Foto: Andrew Caballero-Reynold/AP/TT
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu i en officiell bild från ett möte med rysk militär.
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu i en officiell bild från ett möte med rysk militär.Foto: Ryska försvarsdepartementet via AP/TT

Austins besked till Ryssland kom i ett samtal med sin ryske kollega Sergej Sjojgu efter veckans incident då en amerikansk drönare störtade i Svarta havet efter närkontakt med ett ryskt attackplan.

Tidigare under onsdagen hade Rysslands ambassadör i Washington, Anatolij Antonov, uppmanat USA att upphöra med "fientliga" överflygningar nära den ryska gränsen.

Annons

Men Lloyd Austin var tydlig när han sade att Ryssland måste ta ansvar för att dess flyg flygs "säkert".

– Som jag har sagt åtskilliga gånger, det är viktigt att stormakterna är förebilder när det gäller transparens och kommunikation, och USA kommer att fortsätta att flyga överallt där internationell lag tillåter, säger Austin på en pressträff.

Ryskt svar

Ryssland bekräftade först samtalet i korta ordalag. Sedan kom ett uttalande från det ryska försvarsdepartementet om vad försvarsministern Sergej Sjojgu hade sagt till Austin.

Sjojgu anklagade USA för "ökad underrättelseverksamhet riktad mot intressen inom den Ryska federationen". Han sade också att USA "inte efterlevt" flygbegränsningar i den aktuella flygzonen.

I ett uttalande från det ryska försvarsdepartementet sades det också att drönarflygningar över Krims kust "är en provokation" och att fortsatta flygningar förvärrar säkerhetsläget:

"Ryssland är inte intresserat av en sådan utveckling, men Ryssland kommer att svara proportionerligt på alla provokationer."

Första samtalet på månader

Samtalet mellan de två försvarsministrarna var det första sedan oktober i fjol och att det hölls är ett tecken på allvaret i drönarincidenten.

– Vi tar varje potentiell upptrappning på mycket stort allvar och det är därför jag anser att det är viktigt att hålla kommunikationslinjerna öppna, sade Austin.

USA:s försvarschef, general Mark Milley, säger samtidigt att Pentagon ännu inte har analyserat all data från drönaren och därmed inte kan säga exakt vad som hände tidigt i tisdags.

– Var det en medveten handling eller inte? Det vet vi inte ännu, säger han.

Annons

– Vi vet att genskjutningen var medveten. Vi vet att det aggressiva beteendet var medvetet och vi vet att det hela genomfördes väldigt oprofessionellt och väldigt osäkert.

Drönaren förstörd?

Nikolaj Patrusjev, chef för Rysslands säkerhetsråd, uppgav tidigare under dagen att man skulle försöka bärga vad som är kvar av drönaren, som ligger på djupt vatten i Svarta havet.

Men Milley säger att han inte är orolig för att drönaren fortfarande skulle bära på hemlig information som Ryssland skulle kunna komma över.

– Den förstördes antagligen och det finns nog inte så mycket kvar att rädda, om jag ska vara ärlig. Vad gäller eventuella förluster av känslig information skulle vi normalt vidta åtgärder, och det har vi gjort. Så vi är ganska säkra på att vad som var värdefullt inte längre är det.

Fakta: Incidenten över Svarta havet

Den amerikanska drönaren av typ MQ-9 Reaper störtade i Svarta havet strax efter klockan sju på tisdagsmorgonen 14 mars.

Två ryska stridsflyg av modell Su-27 fanns i samma luftrum. USA säger att de ryska planen gensköt drönaren, läckte bränsle på farkosten och att ett av stridsplanen träffade drönarens propeller med sin vinge.

Konfrontationen pågick i 40 minuter enligt amerikansk militär.

Ryssland förnekar att stridsflygen hade fysisk kontakt med drönaren, och säger att man ska försöka bärga drönaren som ligger på mycket djupt vatten.

Källa: BBC

Fakta: MQ-9 Reaper och Suchoj Su-27

Det amerikanska flygvapnets drönare som störtade i Svarta havet var av modell MQ-9. Den kallas Reaper – Liemannen – och samlar in underrättelseinformation.

Drönaren Reaper kan flyga på drygt 15 000 meters höjd, den har en vingbredd på 20 meter och en längd på 11 meter.

Det ryska stridsplanet Suchoj Su-27 utvecklades i Sovjetunionen på 1970-talet.

Su-27 har en maximal flyghöjd på 18 500 meter.

Stridsplanet har en längd på närmare 22 meter och en vingbredd på nästan 15 meter.

Källor: BBC, NE

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons